GIF89a Daniël Busser waarschuwt voor de gevaren van sexting – VBRO
VBRO

Daniël Busser waarschuwt voor de gevaren van sexting

Na zijn succesvolle samenwerkingen met 5NAPBACK (‘Vrienden’), Snelle (‘Adrenaline) en Chaïma (‘Tu veux quoi’) speelt de 21-jarige Daniël Busser met ‘Niemand anders’ in op de actualiteit en waarschuwt hij voor de mogelijke gevaren die sexting met zich meebrengt. “Het idee was er al een tijdje, maar door de recente actualiteit rond het onderwerp is het in een stroomversnelling terechtgekomen. Op zich is het maken van naaktfoto’s- en filmpjes niet strafbaar, behalve wanneer iemand ze zonder toestemming en met kwade bedoelingen doorstuurt naar anderen, die ze vervolgens weer verder verspreiden en waardoor het een eigen leven krijgt. Het nummer is niet autobiografisch, maar wel gebaseerd op de babbels die ik met mijn omgeving had over het onderwerp. Mijn ‘Busser Family’ sprak mij er via mijn sociale media regelmatig over aan en ik ben ook geschrokken hoeveel mensen er slachtoffer zijn van die ongeoorloofde praktijken. Een sext wordt soms doorgestuurd uit wraak voor een mislukte relatie of gewoon om stoer te doen, maar zonder toestemming is dat bij wet verboden. De slachtoffers die ik sprak, hebben en zien daar nog steeds enorm van af. Het heeft echt een enorme impact op hun dagelijks leven”, zegt Daniël Busser.

Uit data die in het voorjaar werden verzameld tijdens de lockdown, bleek dat maar liefst 4 op de 10 jongeren aan sexting doen én dat meer dan 1 op de 10 een sext doorstuurt zonder toestemming van de maker. Onderzoek toont aan dat een niet-persoonlijke relatie met de persoon op de foto of in het filmpje het gedrag versterkt om het door te sturen en te verspreiden, handelingen die volgens de Belgische wet strafbaar zijn. Bij de slachtoffers is de impact van het forwarden van sexts enorm, met depressies tot gevolg en in extreme gevallen kan het leiden tot zelfmoord. “Met ‘Niemand anders’ wil ik op een duidelijke manier nog eens wijzen op die mogelijke gevaren. Ik heb er op zich geen problemen mee dat mensen naaktfoto’s en -filmpjes naar elkaar sturen. Op zich kan dat mooi zijn. Voor sommigen is dat een manier hoe ze hun liefde uiten of vormt het een aantrekkingskracht. Het is zoals ik het zing in het refrein: wat kan de liefde mooi zijn, als het blijft tussen ons en niemand anders het ziet”, zegt Daniël Busser.

Met zijn neef ‘Kenny G’ debuteerde de 21-jarige Daniël Busser 5 jaar geleden op YouTube. Het duo viel op en niet veel later werd Daniël ontdekt en opgepikt door ’Spreej’ van het duo Safi & Spreej, en dat leverde hem meteen ook de release op van zijn eerste single ‘Mis mij niet’. Eén jaar later volgde het debuutproject ‘Vrije val’, wat Daniël een sterke carrièreboost opleverde én een platendeal bij Top Notch (Zwangere Guy, Tourist LeMC, Lil Kleine e.v.a.). ‘Life ft. Kevin’ was er zijn eerste release, gevolgd door het debuutalbum ‘Adrenaline’, waar Snelle (‘Reünie’, ’Smoorverliefd’) een feature op had.

De grote doorbraak kwam er in het voorjaar met ‘Vrienden’, een nummer dat hij uitbracht met 5NAPBACK en wat vlotjes de weg vond naar de hitparade. Niet alleen bij de jeugd, maar bij het brede publiek werd ‘Vrienden’ een voltreffer, versterkt door het samenhorigheidsgevoel dat de bijzondere coronatijden met zich meebrengen.

Daniël Busser: “Uiteraard wil ik met mijn muziek zoveel mogelijk mensen bereiken, maar daarnaast is er ook de uitdaging om telkens weer te verrassen. Doorslagjes van succes zijn aan mij niet besteed. Mijn muzikale lat ligt veel hoger, waardoor ik mezelf blijf uitdagen om met mijn muziek mijn fans en een nieuw publiek aan te spreken.”

Met ‘Tu veux qoui’, een nummer dat hij opnam met de bloedmooie Chaïma, tevens zijn vriendin, was het de voorbije weken raak. De zomerse gitaar, het fluitende riedeltje en de unieke combinatie van de Franse en Nederlandstalige taal liggen mee aan de basis van het succes.

Door de coronamaatregelen kon Daniël Busser voorlopig geen vervolg maken op zijn geslaagde passages in het Amsterdamse Paradiso, op Genk On Stage en Pukkelpop. Normaal stond Busser deze zomer als eerste Vlaamse hiphop-artiest op het podium van Tomorrowland, iets wat doorgeschoven is naar volgend jaar.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.