VBRO

Weinig Belgische artiesten in Spotify Wrapped overzicht

Het Spotify Wrapped overzicht van 2020 laat zien welke artiesten het meest gestreamd zijn in België. Per land waar de dienst actief is, is er een overzicht beschikbaar van de meest beluisterde artiesten, podcasts, songs en albums. Opvallend is dat 2020 in België het jaar van de Nederlandse muziek is, in ieder geval wat Spotify streams betreft.

De tijd van lijstjes

Er zijn een aantal zaken die haast iedereen doet aan het eind van het jaar of begin van een nieuw jaar, in lijn met de goede voornemens. Van energieleveranciers vergelijken en meer overzicht aanbrengen in de financiën tot gezonde boodschappen in huis halen en eindelijk inschrijven bij de sportschool. Ook is dit een goed moment om even terug te blikken. Instagram heeft de Top Nine met best bekeken foto’s en Spotify is bekend om het Spotify Wrapped overzicht. Wereldwijd was de Puerto Ricaanse rapper Bad Bunny de populairste artiest. Hoe zit het met België?

Wel Nederlandstalig

Bij Belgische gebruikers staat The Weeknd op 1 in verschillende lijsten: die van meest beluisterde artiest, meest beluisterde nummers en meest beluisterde albums. Ook Billie Eilish, Dua Lipa, Drake en Juice WRLD doen het erg goed. Naast internationale artiesten werd er in 2020 ook meer geluisterd naar artiesten uit België, waaronder Damos, Angèle, Regi en #LikeMe Cast. Echter scoren Franse rappers waaronder Maes, Ninho en Jul, en Nederlandse artiesten zoals Snelle en Boef een stuk beter dan Belgische artiesten. Nederlandse artiesten doen het in Nederland vele malen beter dan Belgische artiesten in België. Er wordt bij de noorderburen zelfs gesproken over ‘het jaar van de Nederlandse muziek‘ wanneer het om 2020 gaat. In de lijst met meest populaire artiesten is de top 5 is volledig Nederlands met Snelle, Boef, Frenna, Lil Kleine en Josylvio. Daarnaast scoren artiesten als Maan, André Hazes jr., Davina Michelle en Suzan & Freek bijzonder goed.

Podcasts luisteren

2020 stond in het teken van thuisblijven. Veel mensen luisteren niet alleen naar muziek op Spotify maar ook naar podcasts. Gekeken naar de tien meest beluisterde podcasts van België, wordt duidelijk dat negen hiervan lokale, Vlaamse podcasts zijn. De meest gestreamde podcasts in 2020 was het educatieve ‘Nerdland maandoverzicht wetenschap en technologie’. Deze maandelijkse podcast wordt gepresenteerd door Lieven Scheire en bestaat uit een overzicht en bespreking van het wetenschaps- en technologienieuws van de afgelopen maand. De nummer één wordt gevolgd door ‘de volksjury’ waarin Laura en Silke op een onverantwoorde manier speculeren over onopgeloste moordzaken. Een derde plek is voor de podcast ‘WELCOME TO THE AA‘ van comedian Alex Agnew en Andries Beckers. Wekelijks ontvangen ze gasten uit binnen- en buitenland voor een bespreking van de stand van alles wat ze aanbelangt.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat