VBRO

Minder mobiel en toch thuis blijven wonen? Zo doe je het

Naarmate u ouder wordt gaat uw mobiliteit vaak achteruit. Drempels en trappen kunnen een uitdaging worden en een bad of douche nemen gaat vaak niet meer zo soepel als vroeger. Het kan daarom lastiger zijn om zelfstandig thuis te blijven wonen. Gelukkig zijn er hiervoor handige hulpmiddelen, die ervoor kunnen zorgen dat u in uw eigen vertrouwde omgeving kan blijven. Een aantal populaire voorbeelden vindt u in dit artikel.

  • Douchestoel/kruk

Een verfrissende douche is voor iedereen fijn, maar kan wel een uitdaging zijn op latere leeftijd. Door de verminderde grip en het lange staan is het risico op vallen groter. Gelukkig kunt u hiervoor een douchestoel of kruk aanschaffen, zodat u in alle rust en zonder zorgen kan douchen.

Een douchestoel of kruk is makkelijk te verkrijgen en heeft geen speciale installatie nodig. Een kruk heeft enkel een zitje, waar een stoel vaak ook rug- en armsteunen biedt. Het is dus afhankelijk van uw situatie waar u het meest baat bij heeft.

  • Trapliften

Komt u steeds moeilijker de trap op? Trapliften helpen u om gemakkelijk naar boven en beneden te gaan zonder zorgen over ongevallen. Er zijn verschillende soorten: trapliften voor zowel rechte trappen,  als trappen met bochten en varianten speciaal voor buiten, die elke weersomstandigheid kunnen weerstaan.

Trapliften kunnen vaak in een paar uur geïnstalleerd worden en zijn dus geen bijzonder grote ingreep op uw woning. U kunt dus al snel genieten van extra bewegingsvrijheid en zelfstandigheid in eigen huis.

  • Drempelhulpen

Als u een rolstoel, looprek, scootmobiel of rollator gebruikt, kunnen hoge drempels rond uw huis een vervelend obstakel worden. Het is dan vaak erg lastig om uw mobiliteitshulpmiddel over de drempel te krijgen, wat uw mobiliteit rondom het huis kan beperken. Een drempelhulp is een stevige plaat (meestal staal of aluminium) waar uw loophulpmiddel makkelijk overheen komt.

  • Een hoog-laag bed

Om makkelijker in en uit bed te komen kunt u een hoog-laag bed gebruiken. Zo’n bed is namelijk verstelbaar, waardoor u de hoogte aan kunt passen. Daarnaast zijn deze bedden vaak ook verstelbaar voor posities waarin u meer rugondersteuning krijgt of een positie waarin uw benen omhoog liggen. Ze zijn dus ook handig voor mensen die vaker langere tijden in bed doorbrengen.

Veilig thuis wonen

Het liefst blijft u natuurlijk zo lang mogelijk in uw eigen huis. Het is dan belangrijk om de juiste stappen te zetten om te zorgen dat u hier veilig en zo zelfstandig mogelijk kunt verblijven. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een traplift, drempelhulp of hoog-laag bed. Zo kunt u blijven genieten van een vertrouwde omgeving.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat