VBRO

De 4 nieuwste trends en technologieën in gevelontwerp

Door technologische vooruitgang en een groeiende focus op duurzaamheid is gevelontwerp voortdurend in beweging. Benieuwd naar de meest recente ontwikkelingen? Dit zijn vier opvallende trends en technologieën.

1. Groene gevels

Bij moderne gevels wordt steeds vaker gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled metaal, hout en glas. Dit heeft niet alleen invloed op de duurzaamheid, maar ook op de uitstraling. Een mooi voorbeeld hiervan zijn groene gevels. De gevel wordt dan bedekt met levende planten. Niet alleen bevordert dat de isolatie en de biodiversiteit, maar de gevel krijgt er ook nog eens een bijzondere, opvallende uitstraling van.

2. Slimme ramen

Gevels worden slimmer met geïntegreerde technologieën, zoals slimme ramen die zich aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden. Intelligente gevelsystemen kunnen reageren op factoren zoals weersomstandigheden. Dit heeft een positief effect op de energie-efficiëntie.

3. Zonweringstechnologie

Technologie speelt niet alleen een rol bij ramen en kozijnen. Adaptieve zonweringssystemen passen zich automatisch aan de positie van de zon aan om oververhitting te voorkomen. Hierdoor is er minder energie nodig om een ruimte te koelen met bijvoorbeeld airconditioning. Dit heeft dus een positieve impact op energieverbruik. Er zijn tegenwoordig ook dynamische gevels met lamellen die verstelbaar zijn. Ook hiermee krijg je meer controle over de hoeveelheid zonlicht die binnenvalt, waardoor het comfort verhoogd wordt.

4. Energieopwekkende gevels

Bij gevels wordt tegenwoordig niet meer alleen gekeken naar energiebesparing, maar zelfs naar energieopwekking. Geïntegreerde zonnepanelen in gevels kunnen elektriciteit genereren, waardoor gebouwen zelfvoorzienend worden in hun energiebehoeften. Een vergelijkbare techniek is mogelijk bij ramen. Met een speciale techniek kunnen ook glasoppervlakken namelijk energie opwekken.

De gevel van de toekomst

Hoewel sommige van bovenstaande trends misschien al heel futuristisch klinken, lijken er nog veel meer ontwikkelingen op stapel te staan. Wat denk je bijvoorbeeld van gevels gemaakt uit materialen met zelfreinigende eigenschappen? En ook 3D-printen is een technologie om in de gaten te houden. Het wordt al toegepast bij gevelconstructie, maar de verwachting is dat hiermee steeds complexere ontwerpen gerealiseerd kunnen worden. Met veel voordelen: het kost bijvoorbeeld minder afval en het versnelt de bouwtijd. Er wordt dus hard gewerkt aan de gevel van de toekomst!

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat