VBRO

Bespaar energie door de juiste verlichting te kiezen

Als je al een tijdje geen nieuwe lampen meer hebt gekocht, ben je wellicht niet bekend met de vooruitgang die is geboekt in de verlichtingstechnologie en hoe deze jou ten goede kunnen komen. Gemiddeld is verlichting verantwoordelijk voor 18% van de huishoudelijke uitgaven, dus het vinden van de juiste verlichtingsoplossing voor je huis of kantoor kan een aanzienlijke impact hebben op je financiën. Of je nu een kapotte lamp vervangt of overstapt op energiezuinige verlichting, er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij een nieuwe lamp:

  1. Efficiëntie
  2. Levensduur
  3. Warmteafgifte

Hieronder leggen we deze drie punten uit zodat je geen spijt krijgt van je aankoop:

1.    Efficiëntie

Hoe efficiënter een lamp is in het genereren van licht, hoe minder energie er wordt verspild en hoe goedkoper het zal zijn voor je elektriciteitsrekening. Sommige gloeilampen verspillen tot 90% van hun energie door alleen al warmte te produceren! Elk type gloeilamp heeft zijn sterke en zwakke punten. Misschien ben je bereid een compromis te sluiten op het gebied van efficiëntie voor een andere functie, zoals een warmere kleurtemperatuur die flatterend kan zijn of een zachter helderheidsniveau, maar het zal je misschien verbazen dat er groenere alternatieven zijn die die felbegeerde functie bieden. Tegenwoordig doe je er goed aan om LED inbouwspots te kopen. Dit type lamp is volgens dit onderzoek van The Telegraph energiezuiniger dan alle andere opties en zorgt er dus voor dat je minder energie verbruikt om je ruimte te verlichten. Zo verlaag je je energierekening eenvoudig.

2.    Levensduur

Er zijn ook enkele belangrijke verschillen in de levensduur van verschillende lampen. Sommige soorten lampen hebben een aanzienlijk langere levensduur dan andere, wat op termijn invloed zal hebben op het rendement op je investering en de kosten van de lamp. Als je een lamp met een langere levensduur aanschaft, hoef je deze minder vaak te vervangen, waardoor er meer geld in je zak blijft. Daarom raden experts je opnieuw aan om LED lampen te kopen. Zo’n lamp gebruik je doorgaans 50 duizend uur, waar geen ander type aan kan tippen. Ter vergelijking: halogeenlampen moeten doorgaans al na vierduizend uren vervangen worden.

3.    Warmteafgifte

De warmte die een gloeilamp produceert, kan van invloed zijn op hoe vaak je airconditioner moet werken, waardoor de energiekosten kunnen stijgen. LED’s produceren bijvoorbeeld heel weinig warmte in vergelijking met gloeilampen en halogeenlampen, zodat ze de ruimte eromheen niet verwarmen. Dit betekent dat je airconditioner tijdens de warmere maanden niet onnodig draait en een hoge energierekening oplevert. Hoewel gloeilampen merkbare warmte kunnen produceren, is het geen efficiënt of kosteneffectief middel om je huis in de winter te verwarmen. Ook dit spreekt dus weer in het voordeel van LED lampen.

Als je nieuwe lampenpitten wilt kopen voor je huis of kantoor dan weet je dus waar je voor moet kiezen als je energie én geld wilt besparen. LED lampen zijn tegenwoordig verreweg de beste optie, al kosten ze vaak ook het meeste. Gelukkig verdien je dit geld terug door het energiebesparende karakter van LED verlichting.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat