Stad Brugge zet met CommuniCity stappen richting vernieuwing en inclusie door jongeren actiever te betrekken bij stadsontwikkeling. Dankzij een Europese subsidie test de Stad vanaf mei drie nieuwe participatietools uit op het sportpark Daverlo. De innovatieve methoden zijn speciaal ontworpen om inspraak laagdrempeliger en aantrekkelijker te maken voor jongeren.
Het project CommuniCity maakt deel uit van het Europese Horizonprogramma. In Brugge worden drie tools getest die participatie toegankelijker moeten maken voor een divers en jong publiek. Het sportpark in Daverlo zal als testcase fungeren voor deze drie participatiemethoden. Schepen van jeugd Olivier Strubbe: “Jongeren zijn vaak hoofdgebruiker van sportparken, maar ze staan niet altijd te springen om hun mening te geven op de traditionele manier. Ze blijven een groep die moeilijker te bereiken en te betrekken is op een participatieve manier. Door verschillende participatiemanieren te testen, hopen we hun mening te verkrijgen op een meer organische manier. Daarnaast bieden deze experimenten ook een mooie kans om participatieve alternatieven te leren kennen.”
De drie methodes zijn:
- YET (Youth Engagement and Environment Tool): een app die jongeren toelaat om met AI hun ideale sportpark visueel vorm te geven.
- Citizen Dialog Kit: een interactief platform dat taalbarrières wegneemt en gebruikers ter plekke toelaat hun mening te delen in de taal van hun keuze.
- Urban Echo Avatars: videoboodschappen van avatars die afgestemd zijn op de leefwereld van Brugse jongeren, om zo meer aansluiting te vinden bij hun beleving en taalgebruik.
Sportcentrum Daverlo is een populaire plek onder jongeren en leent zich perfect tot experiment. Vanaf mei kunnen jongeren de Citizen Dialog Kit uitproberen. Het toestel ziet eruit als een eenvoudige kast, maar stelt vragen waarop je via drukknoppen kunt antwoorden in een taal naar keuze. Ook YET en de Urban Echo Avatars zullen toegepast worden in Sportcentrum Daverlo. De antwoorden van de Citizen Dialog Kit worden digitaal gebundeld en geanalyseerd. De testen moeten waardevolle inzichten opleveren over het gebruik van sportparken, gewenste functies en drempels in inspraaktrajecten. Stad Brugge wil de resultaten gebruiken om toekomstige participatieprojecten inclusiever op te zetten én om de inrichting van publieke ruimtes beter af te stemmen op hun gebruikers.
Foto©Persdienst Stad Brugge