VBRO

Brugge lanceerde de Brugse VerbouwBonus

Vanaf 1 juli 2025 treedt de hervormde Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid in werking. Renovatiesteun die Vlaams minister voor Wonen, Energie & Klimaat Melissa Depraetere vooral wil richten op de laagste- en middeninkomens, op jonge starters, alleenstaande ouders en gepensioneerden. Zij wonen het vaakst in de slechtst geïsoleerde woningen met de hoogste energiefactuur. Zij hebben de steun het hardst nodig. Stad Brugge grijpt dit moment aan om haar eigen renovatiepremie, de opknappremie, te hervormen tot de Brugse VerbouwBonus.

Vanaf 1 juli treedt de hervorming van de Vlaamse Mijn Verbouwpremie in werking. Vlaams minister Melissa Depraetere richt de steun daarbij vooral op de laagste- en middeninkomens. Dat Brugge daar bovenop nog eens extra steun geeft aan verbouwers, is volgens de minister een uitstekende zaak: “Meer dan een kwart van alle Brugse woningen is niet klaar voor de toekomst. Energie verdwijnt er langs kieren en spleten en dat zorgt voor een hoge energiefactuur. Daarom is het belangrijk dat we mensen helpen renoveren, met premies. Want renoveren is duur voor iedereen. Dat de Stad Brugge nog een extra premie voorziet, bovenop de steun van Vlaanderen, is een enorme boost voor de koopkracht van de Bruggeling. Zo helpen we de Bruggeling energetisch renoveren voor de toekomst. Goed voor de energiefactuur en de planeet.”

De Brugse VerbouwBonus is een aanvullende premie bovenop de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Zo verhoogt Brugge het bedrag van de Vlaamse premie met 20% voor wie in aanmerking komt. Wie een renovatiepremie ontvangt vanuit Vlaanderen ontvangt zo ook automatisch de Brugse VerbouwBonus

Actief begeleiden

Tegelijk wil Stad Brugge mensen actief begeleiden en toeleiden naar de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Schepen van wonen, klimaat en energie Pablo Annys: “Zo willen we drempels verlagen, vooral voor kwetsbare doelgroepen die vandaag vaak uit de boot vallen. De automatische koppeling met de Brugse VerbouwBonus maakt het aanvraagproces eenvoudiger en toegankelijker.”

De hervorming komt er niet zomaar. Uit Europees onderzoek blijkt dat 65% van de renovatiesteun terechtkomt bij mensen die ook zonder steun zouden renoveren. Tegelijk leert de evaluatie dat vooral laagste inkomens, alleenstaanden, alleenstaande ouders en gepensioneerden moeilijk hun weg vinden naar bestaande premies. Net zij blijven het vaakst wonen in slecht geïsoleerde huizen met een hoge energiefactuur.

Stad Brugge wil mee het verschil maken en haar woonbeleid meer richten op de mensen die het echt nodig hebben. “De Mijn VerbouwPremie sluit volledig aan bij de beleidsdoelstellingen van het Brugse stadsbestuur rond energetische renovatie en energiezuinig wonen. De Brugse VerbouwBonus is daarbij de ideale manier om Bruggelingen te helpen renoveren”, zegt schepen Pablo Annys.

Renovatiewerkzaamheden die de woning energiezuiniger maken

De focus van de premies verschuift ook: alleen nog renovatiewerkzaamheden die de woning energiezuiniger maken komen in aanmerking. Investeringen die de energiefactuur structureel verlagen, worden voortaan prioritair ondersteund.
Deze aanpak past binnen het Brugse Klimaatplan, dat inzet op energie-efficiëntie en de renovatie van bestaande woningen als hefboom ziet om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen.

Overgangsregeling opknappremie
Wie vóór 1 juli een factuur ontving, kan deze nog indienen tot en met 31 augustus 2025 onder de voorwaarden van de opknappremie.

Met deze hervorming wil Stad Brugge gerichte ondersteuning bieden aan wie ze het hardst nodig heeft, actief toeleiden naar bestaande Vlaamse steunmaatregelen en tegelijk bijdragen aan de energietransitie.

Burgemeester Dirk De fauw: “Met de Brugse VerbouwBonus willen we gerichte ondersteuning bieden voor wie dit echt nodig heeft. Tegelijk helpen we Bruggelingen actief op weg naar de Vlaamse Mijn VerbouwPremie. Door onze premie automatisch te koppelen, maken we het voor inwoners eenvoudiger om financiële steun te krijgen en tegelijk dragen we zo bij aan een energiezuiniger Brugge. Deze hervorming is dus niet alleen een sociale, maar ook een klimaatmaatregel.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat