VBRO

400 groene stoeltjes op 19 Brugse locaties

Op woensdag 25 mei 2022 werden verspreid over 19 locaties in Brugge 400 groene stoelen geplaatst. 

“De groene stoelen zijn geliefd, dat is zeker”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Ik kwam destijds op het idee om dit verplaatsbaar stadsmeubilair ook in onze stad een plaats te geven, met name in Brugse parken en op pleinen. De inspiratie deed ik op bij steden als Parijs en New York. De groene stoelen zorgen voor een hippe toets in een historische omgeving. Ze geven mensen de kans om te genieten op het openbaar domein en een babbeltje te doen.”

Evolutie

In 2019 verschenen de groene stoelen voor het eerst in het Brugse straatbeeld. Na een positieve evaluatie werden in 2020 twee extra locaties toegevoegd: Koude Keuken en Park ter Poele. In 2021 plaatste Stad Brugge 515 groene stoelen op 18 locaties. Dit jaar komen er 700 stoelen op 25 locaties. Er zijn 300 stoelen bijbesteld (levering duurde wat langer omwille van corona), dus hebben we nu 100 stoelen in reserve.

“De plaatsing van de stoelen verloopt steeds in fasen. De eerste reeks stoelen werd al op 1 april dit jaar uitgezet in het Astridpark, het Minnewaterpark, het Koning Albert I-park, de Burg en langs de Vesten, voor wat de binnenstad betreft en in Graaf Visartpark. Op woensdag 25 mei 2022 gaat de tweede fase van de plaatsing in. Dan staan alle stoelen opgesteld. We zijn klaar voor de zomer. Zowel jonge mensen als oudere mensen, inwoners als bezoekers genieten er van”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “We nodigen de Bruggelingen en de vele bezoekers van onze stad uit om zuurstof op te doen in onze mooie parken. De stoelen vormen daar zeker een meerwaarde. We rekenen net zoals de voorbije jaren op de goodwill van de gebruikers. Als stadsbestuur bouwen en werken we voortdurend aan een stad waar het heerlijk wonen, leven en werken is.”

Locaties

“Vandaag kunnen we na overleg met het Groot Seminarie groene stoelen plaatsen in de tuin aan de kant van Potterierei, zodat mensen van deze groene oase in de binnenstad kunnen genieten (van 8.00 tot 20.00 uur op weekdagen en van 8.00 tot 12.30 uur op zaterdag). Vorig jaar maakten we ook het park aan Woonzorgcentrum Potterie toegankelijk en werd het een buurtpark. Twee extra zones aan de Potterierei om van het groen te genieten. We doen een oproep aan eigenaars van alle kloostertuinen om te experimenteren met het openzetten van de mooie tuinen.”

“Het O.L.V. Ziekenhuis, langs de Koning Albert I laan, heeft ook een prachtige groene omgeving. Dankzij de Passantenbrug, de fietserstunnel onder de spoorweg en het fietspad over de site ontsloot Brugge de voorbije jaren het domein voor heel wat fietsers en wandelaars. Het domein biedt een troostplek, een ruimte waar plaats zal zijn voor verlies en troost, open maar toch beschut. Deze plek vraagt om zitgelegenheid, daarom hebben wij al stoelen voorzien zodat mensen nu al kunnen samen zitten of apart. We willen meehelpen om Bruggelingen met mekaar te verbinden in hun verdriet, dit is het opzet van ‘Compassionate Brugge”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Divers aanbod

Er is opnieuw een divers aanbod aan groene stoelen. Er zijn stoelen met of zonder armleuning, eenzitlounges en tweezitlounges. “Deze stoelen zijn echt een symbool geworden van Brugse stadsvernieuwing op het openbaar domein. Onze historische stad wordt op die manier in een hip jasje gestoken, een realisatie waar ik enorm trots op ben”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat