VBRO

50 jaar oude hit van Shocking Blue opnieuw in de belangstelling vanwege gebruik in Netflix hitserie ‘The Queen’s Gambit’

Ruim 50 jaar na de eerste release staat de hitsingle Venus van de Nederlandse rockband Shocking Blue weer volop in de belangstelling!
Het nummer wordt namelijk gebruikt in de nieuwe Netflix hitserie ‘The Queen’s Gambit’. In seizoen 1, aflevering 6 zien we leading lady Beth dansen en zingen op het nummer in haar huis. Als gevolg daarvan staat ‘Venus’ nu hoog in de ‘Top 200 Wereld lijst’ van Shazam.

Venus, geschreven door Robbie van Leeuwen, werd oorspronkelijk uitgebracht in 1969 en betekende de internationale doorbraak voor de band. Het behaalde de nummer 1 positie in negen landen: België, Frankrijk, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid Afrika, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten. Het nummer was zelfs zo populair in de Verenigde Staten dat het de eerste plaats in drie afzonderlijke hitlijsten bereikte, waaronder de Billboard Hot 100. Shocking Blue werd daarmee de eerste Nederlandse band met een nummer 1 hit notering in Amerika!

Door de jaren heen bleef het nummer actueel. In 1986 werd Venus een megahit nadat het nummer door de Britse meidengroep Bananarama gecoverd werd. Deze uitvoering wist eveneens de bovenste positie van de Amerikaanse hitparade te halen. Door dit wereldwijde succes is ook voor Bananarama Venus het belangrijkste nummer geworden.

Behalve dat Venus de afgelopen vijftig jaar door tientallen andere artiesten is opgenomen is het nummer zeer geliefd gebleken om te gebruiken in diverse films, televisieseries en reclames. In deze laatste categorie vallen bijvoorbeeld de scheermesjes van Gillette waarvoor zangeres en actrice Jennifer Lopez het boegbeeld is geweest met een danceversie van Venus. Ook deze versie werd een hit (‘get your goddess showing’).

En nu, na 50 jaar blijkt het nummer onvergankelijk te zijn en nog steeds diverse generaties aan te spreken, ditmaal dankzij Netflix!

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat