VBRO

888 groene stoelen luiden Brugse lente in

De groene stoeltjes zullen eind maart opnieuw in grote getale uitgezet worden. “Al vijf jaar fleuren de groene stoeltjes onze stadsparken op, ze zijn enorm populair. Ook dit jaar kunnen inwoners en bezoekers gebruikmaken van 888 groene stoelen verspreid over 34 locaties,” zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Inspiratie uit Parijs en New York

De groene stoelen zijn populairder dan ooit. Tijdens een zonnige dag op de Burg genieten heel wat mensen van de zon vanop een groen stoeltje. “Ik kwam destijds op het idee om dit verplaatsbaar stadsmeubilair ook in onze stad een plaats te geven, met name in parken en op pleinen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “De inspiratie deed ik op in Parijs en New York. De groene stoelen geven de parken een hippe look en zorgen ervoor dat mensen de kans krijgen om even te onthaasten en sociale contacten te onderhouden.”

Evolutie

In 2019 verschenen de groene stoelen voor het eerst in het Brugse stadsbeeld. Na een positieve evaluatie werden in 2020 twee extra locaties toegevoegd. In 2021 plaatste Stad Brugge 515 groene stoelen op 18 locaties. In 2022 werd het aantal opgetrokken naar 700 stoelen op 25 locaties. Vorig jaar waren er 860 stoelen op 27 locaties te vinden. Dit jaar wordt dat 888  stoelen op 34 locaties.

Het plaatsen van de stoelen verloopt zoals altijd in fasen. Naast de 60 stoelen die gedurende het hele jaar te vinden zijn op de Burg, vind je vanaf de laatste week van maart geleidelijk aan meer en meer stoelen terug op het openbaar domein op de gekende plaatsen en ook één nieuwe.

“Een van de nieuwe locaties die dit jaar extra meegenomen wordt, is de Filips De Goedelaan”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Niks zo fijn om in alle rust op een groene stoel onze zwaantjes te bewonderen aan ’t Stil Ende.”

“Ook aan Gruuthuse, het Hamiltonpark, de troostplek van Onze-Lieve-Vrouw, de pastorietuin in Lissewege, het buurthuis van Sint-Josef en het Reinold Haesebrouckpark zullen dit jaar groene stoeltjes te vinden zijn”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Divers aanbod

Er is een divers aanbod aan groene stoelen. Er zijn stoelen met of zonder armleuning, eenzitlounges en tweezitlounges. “Deze stoelen zijn echt een symbool geworden van Brugse stadsvernieuwing op het openbaar domein. Onze historische stad wordt op die manier in een hip jasje gestoken, een realisatie waar ik enorm trots op ben,” aldus schepen Mercedes Van Volcem. De groene stoelen vind je op 34 locaties.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat