VBRO

Afscheid van Jerry Deewood

Op Stille Zaterdag 8 april overleed in het Brugse AZ Sint-Jan na een kort ziekbed Bruggeling Jeremias De Block, alias zanger Jerry Deewood. Hij werd 80. Jerry Deewood kon terugblikken op een lange en mooie carrière in het vak. Geboren in Brugge in 1943, in de oorlog, kreeg hij het muzikale talent mee via z’n moeder en grootmoeder die op het Zand een populair café uitbaatte waar volksliederen gezongen werden, begeleid door een pianist, zoals Eddy Burssens. De zogenaamde Café Chantant. Geïnspireerd door o.a. Frankie Laine en Bill Haley & His Comets, en inmiddels tijdelijk woonachtig in Brussel, zette de jonge Jerry halverwege de fifties zijn eerste passen in de muziekwereld als zanger-gitarist, met een eerste platencontract bij Polydor tot gevolg in 1960. Toen nog als Jerry Minton. Zijn rock&roll-singles haalden telkens de hitparade en weerklonken heel frequent op Radio Luxemburg in de vroege jaren zestig, later ook bij de zeezenders Radio Veronica en Radio Mi Amigo. De single ‘Lovers In Between’ (1978) werd een dikke hit. In de jaren 80 was Jerry Deewood ook enkele keren te zien in programma’s op de toenmalige BRT Televisie na de release van een LP.

Maar intussen was Jerry na z’n studies in de zestiger jaren aan de slag gegaan als leraar biologie en chemie aan het Atheneum van Blankenberge. Daar zou hij actief zijn van 1968 tot 1999. Na z’n pensioen bleef hij ook nog conservator van het Zwin-Museum in Cadzand.

The King, Elvis Presley, zou altijd bepalend voor hem blijven. Een ontmoeting in 2004 met de Amerikaanse zanger Sherrill ‘Shaun’ Nielsen, jarenlang één van de vaste backingvocalisten van Elvis, gaf een nieuwe impuls aan de carrière van de Brugse Rocker. Samen namen ze twee albums op, waaronder één in de legendarische SUN-studio’s in Memphis, Tennessee. In 2014 verscheen het album ‘Reborn’, samengesteld uit opname-sessies met topmuzikanten uit Memphis en België. En in 2016 volgde het Kerstalbum ‘Rockin’ Christmas’, met medewerking van Linda Gail Lewis, zus van de in 2022 overleden Jerry Lee Lewis met wie Jerry Deewood trouwens contact had. Het aangrijpende ‘Why Should I Cry (On This Christmas)’ komt van deze CD en werd afgelopen december nog als single uitgebracht, als bekroning en orgelpunt van een mooie carrière. Op 18 maart was Jerry nog bijzonder trots bij de onthulling van z’n portret in het VBRO-omroepcentrum Huis Ter Beurze. Jerry Deewood werd op 9 februari 80. Aan z’n echtgenote Andrea en zonen John en Peter onze oprechte blijken van deelneming.

Foto©Brugs Radiohuis

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat