VBRO

Afscheid van Roland Keereman

In Gent is zaterdag op 85-jarige leeftijd de bekende Brugse pianist, mandolinist, componist en orkestleider Roland Keereman overleden. Velen zullen zich hem herinneren als de ras-muzikant die steeds met een brede glimlach recepties, gala-feesten en banketten opluisterde met z’n orkest of solo aan de piano voor sfeer- en stijlvolle muzikale omlijsting zorgde. Hij vormde dan ook al op jonge leeftijd zijn eerste orkest. Het bestond zowaar uit acht man met daarbij ook nog twee zangeressen. Roland studeerde toen nog klassieke muzikale studies en liep universiteit in de richting handelsingenieur. Het orkest trad op doorheen heel het land en speelde op de bals. En het was trouwens bij Roland Keereman dat destijds Marva, door toedoen van Norbert, en ook Jacky Lafon hun zang-carrière begonnen.

Later reikte de reputatie van het Orkest Roland Keereman tot buiten de landsgrenzen met optredens in de ons omringende landen Frankrijk, Nederland en Luxemburg maar toen het orkest op een gegeven ogenblik optrad aan onze kust werd Roland Keereman ontdekt door een Duitse impresario die meteen zorgde voor een tournee van 3 jaar met optredens in steden als Wenen, Berlijn, München, Karlsruhe, Frankfurt, Salzburg en Koblenz.  Later volgden nog tournees in de meest selecte clubs van Turkije met onder meer optredens voor de Westers-georiënteerde Shah van Iran met diens echtgenote Farah Diba en ook voor koning Hussein.

Vanaf de negentiger jaren trad Roland Keereman vooral op in kleinere bezettingen. Z’n zoon Peter was toen al helemaal in z’n voetsporen getreden. Hij vormde formaties met onder andere de Hongaarse violist Janos Csikos en uiteraard het Trio Roland Keereman met ook muzikanten Rudy Wittevrongel en Guido Vandamme erbij. In dit decennium trad de band vooral op in de casino’s en de Grand Hotels in eigen land en in de ons omringende landen maar even zogoed in Spanje en in Zwitserland.

Tijdens een trip naar de Verenigde Staten van Amerika in 1994 samen met VBRO-stichter Norbert werden met Roland en z’n zoon Peter Keereman een reeks VBRO-jingles opgenomen met studenten van The Berklee College of Music in Boston. Peter studeerde er namelijk muziek en beschikte daar over de nodige moderne studio-faciliteiten.  Roland Keereman nam zelf ook regelmatig op en dat resulteerde in een mooie reeks LP’s en CD’s, uitgebracht bij het Brugse Parsifal.

In 2013 werd Roland Keereman ook nog Doctor Humoris Causa van Brugges eerste en oudste Carnavalvereniging De Totetrekkersgarde. Hij was een graag geziene gast op de jaarlijkse openingszitting.

Z’n muzikale genen leven dus verder in z’n zoon Peter Keereman die succesvol producer/liedjesschrijver is, z’n studio startte in de negentiger jaren in de ouderlijke woning in de Doornstraat in Sint-Andries, later verhuisde naar Veldegem en nu sinds enkele jaren gevestigd is in Wetteren, centraler gelegen in Vlaanderen. Hij is gehuwd met zangeres Corina Braemt, bekend zowel als solo-zangeres maar ook van intussen ontelbare opnames als backing vocaliste.

Roland Keereman verloor in mei 2020 z’n geliefde echtgenote Eliane, destijds eveneens in z’n orkest actief als zangeres, en verhuisde toen naar Wetteren, dichtbij z’n zoon. Hij overleed in het Gentse AZ Maria Middelares aan complicaties na een eerdere corona-besmetting. Aan de familie van deze Brugse top-muzikant onze oprechte blijken van deelneming.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat