VBRO

Alcolabs in gebruik in Brugge

Vanaf nu kan u na een avondje op restaurant, op café of na een fuif uw alcoholpromillage testen in de Interparkings ’t Zand en Biekorf en in Daverlo in Assebroek. Daar werden onlangs alcolabs geïnstalleerd. Een alcolab is een toestel waarmee je door een simpele en korte blaastest weet of je nog veilig met de auto naar huis kan rijden. Het gebruik van het toestel is gratis.

Met het plaatsen van deze toestellen geeft de Stad uitvoering aan de ambitie die werd opgenomen in het beleids- en actieplan drugbeleid om in te zetten op de kennis van risico’s van gebruik en de attitude bij personen die zich in het verkeer begeven. “Alcohol is nog steeds een van de grootste oorzaken van zware verkeersongevallen. In Vlaanderen alleen al gaat het om meer dan 70 dodelijke slachtoffers per jaar of ongeveer twee per week. Bijna 4 op de 10 (38%) bestuurders die in België bij een verkeersongeval ernstig gewond raken, reed onder invloed van alcohol (Bron VSV, 2021)”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Stad Brugge mikt hierbij expliciet op centrumparkings dichtbij diverse horecagelegenheden en op relevante uitgaanslocaties. Met de installatie van de drie nieuwe toestellen in Interparkings Biekorf en ’t Zand en in cultuurcentrum Daverlo zijn er nu in totaal vier alcolabs beschikbaar in Brugge. In 2020 werd er al een alcolab geïnstalleerd in het Entrepot.

Stad Brugge benadrukt hiermee hoe belangrijk het is dat bestuurders zich veilig in het verkeer begeven. “We bieden bewoners en bezoekers de kans om hun alcoholintoxicatie te meten voor ze in hun wagen stappen en naar huis vertrekken. We hopen dat de toestellen kunnen bijdragen tot het sensibiliseren van de bevolking door het versterken van de sociale norm dat drinken en rijden absoluut niet samen gaan, met als doel dat minder personen zich onder invloed in het verkeer zullen begeven. Als we met deze toestellen ook maar één ongeval kunnen vermijden, dan is dit de investering meer dan waard”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.

De toestellen staan bewust op een zichtbare, centrale plaats en zijn gratis te gebruiken. Het toestel in de Interparking Biekorf bevindt zich aan de ingang via de Naaldenstraat, de alcolab in Interparking ’t Zand vindt men aan de ingang via het Concertgebouw. In Daverlo is het toestel beschikbaar aan de uitgang van de polyvalente zaal.

Om de toestellen ook toegankelijk te maken voor buitenlandse bezoekers van de stad, werden de borden in beide parkings naast Nederlandstalige instructies ook van Engels- en Franstalige instructies voorzien.

Foto: Schepen van Preventie Mathijs Goderis, Burgemeester Dirk De fauw en Korpschef Dirk Van Nuffel – Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat