VBRO

Bartholomeusfeesten in Nieuwmunster

Nieuwmunster, het-dorp-met-uitzicht verrast al achthonderd jaar door zijn rust, zo dicht bij de kust. Alles rijmt er op de volheid van het leven. Een heerlijkheid als géén ander, eenvoudig en net daarom verrassend. Op het hoogfeest van haar patroonheilige Bartholomeus beleef je een heus middeleeuws feest, een feestweekend lang.

EEN UNIEK KAMPEMENT
We keren voor de editie van tien jaar Bartholomeusfeesten terug naar de stichters van het bijzondere Novum Templum: de orde van de Tempeliers. Om deze tijdreis te bewerkstelligen zijn reenactors uit alle windstreken bij ons te gast. Met militair vertoon en wapengekletter,
religieuze vroomheid en kennis van de vroege middeleeuwen laten ze zien hoe het leven van de Tempeliers er bij ons uit zag.

EEN BIJZONDER DORPSFEEST
Onze dorpsraad werkt in nauwe samenwerking met Landelijke Gilden en het gemeentebestuur Zuienkerke aan een sterk programma. Het feestprogramma balanceert tussen buren en vrienden ontmoeten, het leven vieren, en onze erfgoedwaarden breed verkennen.
Een hoogfeest voor de kust en haar Oudland.

TIEN MUST-SEES OP DE FEESTEN

PRELUDE – Vrijdag 19 augustus 2022 om 20 uur
Alle Tempeliers, reenactors en leden die aan het weekend deelnemen houden samen met de dorpsraad en het college van burgemeester en schepenen van Zuienkerke een openingsceremonie.
CINEMA IN DE KERK -Vrijdag 19 augustus 2022 om 21 uur
Arn – The knight Templar is een Zweedse film (grootste Zweedse productie ooit) over Arn Magnusson gebaseerd op de trilogie van Jan Guillou.
TREKPAARDEN DEMONSTRATIES – Zaterdag 20 augustus 2022 tussen 14 en 18 uur Het veldwerk op de zware kleigronden van Nieuwmunster gebeurde eeuwen met sterk gebouwde paarden. We zijn ‘paardetrots’ dat ze op onze feesten aanwezig zijn.
HISTORISCHE BOERENMARKT – Zaterdag 20 augustus tussen 14 en 18 uur
Op onze achtste jaarmarkt tref je verse producten, een persoonlijk contact met de producenten, een gezellige sfeer en oog voor detail. Lekker ambachtelijk!
DE KARAVAAN VAN MINESTRELEN – Zaterdag om 14 uur
We nodigen voor de tweede keer alle maffe dorpsgenoten uit om zich te tooien in middeleeuwse plunjes van molenaars, jonckers, ridders, freules, boeren, landlopers, bedelaars, ministrelen, acrobaten, vuurspuwers, chirurgijns, tempeliers, marktkramers, paardemannen, barden, rederijckers, kwakzalvers, tamboers en kletsmajoren. Het creatief allegaartje van vindingrijke dorpsbewoners struint doorheen het dorp.
We trekken hiermee de historische boerenmarkt op gang.
WORDT EEN HEUSE TEMPELIER – Zaterdagmiddag doorlopend
Leer boogschieten als de beste en toon je evenwicht tijdens het boomstronkstoten. Ben je meer een waaghals en wil je liever zwaardvechten? Dat zijn maar een paar van de vele uitdagende activiteiten die zowel jong als oud kunnen doen. Wanneer je jouw activiteitenkaart
hebt vervolledigd, kun je deelnemen aan de kidsbattle. De enthousiaste lieden van het Middeleeuws Collectief uit Brugge verrassen met tal van doegerichte workshops.
PROCESSIE SALVE REGINA – Zondag 21 augustus om 10 uur
In de voetsporen van een eeuwenlange traditie schrijdt op het patroonfeest van Sint-Bartholomeus opnieuw een processie doorheen het dorp. Op kop strooien kinderen met rozenblaadjes de weg. In rotten van twee stappen de Tempeliers op een rustige tempo de Doelhofstraat op. Aansluitend is er een feestelijk eucharistieviering.
BOOMBAL – Zondag om 15 uur
Speciaal voor onze feesten brengt Boreas traditionele dansmuziek met bourrées, jigs, tarantella’s, andro’s, hanterdro’s, mazurka’s en tovercirkels …
KAMPEMENT MILITIS TEMPLI – Doorlopend op vrijdag, zaterdag en zondag
Tegen de achtergrond van de historische Oudlandpolder tref je het tentenkamp van de Tempeliers. Terwijl sommigen onder hen deelnemen aan demonstraties, genieten anderen er van de middeleeuwse sfeer. Spreek ze gerust aan!
KLEIN DORP OP GROOT SCHERM – Doorlopend op zaterdag 20 augustus
Dorpgenoot Willy Vanrenterghem pakt uit met een fotorespectieve over 10 jaar feesten. Van deze overzichtspresentatie kun je genieten in de St.-Bartholomeuskerk.
IN NIEUWMUNSTER VERTOEVEN SMAAKT REEDS ACHT EEUWEN HEMELS
Op zondag 21 augustus is er om 11.30 uur een feestelijke receptie.
De winnende kaas ‘Oudlander’op het kaasfestival van London vormt de basis van de geserveerde hapjes. Een blij terugzien bij een zonnig aperitiefje. Golf, spring of wave maar binnen! Om 13 uur houdt het dorp een bijzondere feestmaaltijd. Je kan er dan proeven van hemels vlees uit de streek.

Affiche: Gemeente Zuienkerke

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat