VBRO

BMCC Brugge met M+ toegankelijkheidslabel

Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen heeft het allereerste ‘M+label’ toegekend aan het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum (BMCC) in Brugge. Het BMCC mag zich voortaan officieel een goed toegankelijke congresinfrastructuur noemen. Een mooie erkenning voor het state-of-the-art gebouw dat pas in januari 2022 de deuren opende.

Het BMCC in Brugge beschikt over een multifunctionele eventruimte (beurshal) van 4.500m², een auditorium voor 516 personen met foyer, 12 vergaderruimtes met foyer, een cateringruimte voor 500 personen en een vip-ruimte voor 90 personen. De meeting- en congreslocatie opende de deuren in januari 2022. Amper een jaar later krijgt BMCC het M+ toegankelijkheidslabel uit handen van Toerisme Vlaanderen.

“Een meetinglocatie kan zich in Vlaanderen onderscheiden en certifiëren met het beschermde label toegankelijke meetinginfrastructuur”, verduidelijkt Peter De Wilde, CEO ad interim van Toerisme Vlaanderen.Het label, dat in drie niveaus bestaat (M, M+ en M++),  garandeert aan organisatoren van meetings en congressen dat het BMCC goed toegankelijk (M+) is voor iedereen. Het label bevat niet alleen criteria voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Deze bekroning met het M+ label komt er dankzij de gezamenlijke inspanningen van het bouwteam van het BMCC, Inter en de Stad Brugge.”

“Stad Brugge neemt als chartergemeente toegankelijkheid op een vaste en kwaliteitsvolle manier op in haar bouwprojecten”, vertelt burgemeester Dirk De fauw. “Aan de bouw van het BMCC ging een wedstrijd vooraf. Toegankelijkheid was één van de voorwaarden om de opdracht binnen te halen. Daarvoor werkten we nauw samen met Inter, het agentschap toegankelijk Vlaanderen. Samen hebben we de ontwerpen van de kanshebbers grondig doorgelicht. De ontwerpen van de kanshebbers werden dan ook grondig doorgelicht. Het winnende ontwerp kreeg begeleiding voor een toegankelijk gebouw tot in alle details. Er werd gekeken naar de eenvoudigste manier om iets te gebruiken of te begrijpen. En dat zonder afbreuk te doen aan de sobere stijl van de architectuur.”

“Dat we in Vlaanderen streven naar meetings en congressen waar iedereen zorgeloos kan deelnemen is volledig in lijn met de Reizen naar Morgen-strategie van Toerisme Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir. “Stad Brugge heeft er bewust voor gekozen om toegankelijkheid als een kwaliteitsvereiste mee te nemen in dit bouwproject en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het BMCC is dan ook met recht en rede één van de parels van onze Vlaamse congresinfrastructuur, waar we in de beste omstandigheden congresgangers uit binnen- en buitenland kunnen verwelkomen.”

De stad regelde de overlegmomenten tussen Inter en Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE . Die onthaalden de adviezen op een positieve manier en zorgden voor een vlekkeloze uitvoering.

“Het is voor Brugge van het grootste belang dat iedereen in de beste omstandigheden van het gebouw en zijn omgeving kan genieten”, zegt schepen Pablo Annys, voorzitter van het BMCC. ”Nu kunnen we organisatoren van meetings, beurzen en congressen verzekeren dat hun gasten hier echt welkom zijn, ook als ze een beperking hebben. Het resultaat mag gezien worden. We zijn vanuit de stad het bouwteam en Inter erg dankbaar voor de goede samenwerking.”

“We zijn heel fier op deze mooie erkenning vanwege Toerisme Vlaanderen”, zegt Sarah Cornand, directeur van het BMCC. “Het BMCC zet zich dankzij dit label nog uitdrukkelijker op de kaart van de toonaangevende meeting- en congreslocaties. Een mooie beloning voor alle inspanningen die werden geleverd.  Ook de komende jaren zullen wij sterk blijven inspelen op de specifieke noden van de congrestoerist alsook op nieuwe tendensen binnen de sector.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat