VBRO

‘Brugge in Balans’ voorgesteld

Sportdienst Brugge pakt op zaterdag 3 juni 2023 uit met een gloednieuw evenement ‘Brugge in Balans’, dit in samenwerking met verschillende yoga- en tai chi docenten. ‘Brugge in Balans’ is de opvolger van de jaarlijkse Internationale Yogadag in Brugge.

Op die dag krijgt iedereen de kans om in contact te komen met deze bijzondere manier van sporten en ontspannen. Yoga is de laatste jaren erg populair. Het helpt je om bewuster te worden van je lichaam en je lichaamshouding te verbeteren. Yoga omvat bewegingen die heel goed zijn voor je lichaam. Houdingen vasthouden binnen yoga, versterkt de spieren en botten. Nieuw dit jaar is ook de kans om kennis te maken met de discipline tai chi. Tai chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst. Het heeft heel wat gezondheidsbevorderende eigenschappen, maar bevat ook nuttige technieken voor zelfverdediging. Bij tai chi ligt de nadruk vooral op de innerlijke beleving en ontwikkeling. De term neijia (‘innerlijke bewegingskunst’) verwijst daarnaar. Dit in tegenstelling tot karate of kickboksen, waarbij vooral de uiterlijke manifestatie belangrijk is. “Omwille van het nieuwe aanbod tai chi, kozen we voor een nieuwe naam voor het event: ‘Brugge in Balans’. We organiseren deze dag ook iets vroeger dan internationale yogadag, omwille van onze zeer waardevolle samenwerking met de studenten van Howest. Onze Sportdienst kan rekenen op enkele zeer degelijke stagiaires vanuit Howest en wil hen alle kansen bieden om dit soort activiteiten binnen hun lopende stageperiodes op te zetten. Samenwerken met jongeren, met studenten is een verrijking voor de kennis en knowhow van onze stadsdiensten”, zegt schepen van Sport Franky Demon.

De Sportdienst mikt met ‘Brugge in Balans’ op een ruim publiek. Iedereen kan deelnemen, ervaring is niet vereist, én er zijn ook activiteiten voor kinderen – samen met hun ouders. Alles is bovendien gratis. Plaats van afspraak is het Grootseminarie, ingang Potterierei. De mooie tuinen van deze prachtige plek worden vrijgemaakt om initiaties te volgen. Bij slecht weer zijn er ruime, erg passende binnenlocaties voorzien. Het Grootseminarie is van oudsher een plek van rust, stilte en bezinning. De tuinen zijn bovendien groot en erg mooi.

Er zijn tien lesmomenten voorzien die een ruime variatie aan yogastijlen en -technieken aan bod laten komen. Er zijn verschillende lesgevers met ervaring binnen uiteenlopende disciplines.

Programma:

Planning yoga:

Veld 1:

–       9u-10u30: Linda Verplancke (stoelyoga)

–       10u45-12u15: Emilie Sabbe (critical alignment yoga)

–       13u30-15u: Luc Coddens (tai chi)

Veld 2:

–       9u30-11u: Frederic Vanderschaeghe (Hatha yoga)

–             11u15-12u15: Ilse Philips (yogaflow)

–       13u15-14u45: Els Devolder (ouder/kind yoga)

–       15u-16u30: Bo Arnouts (hot spot yoga)

Veld 3:

–       10u45-12u15: Karel Ingelaere (yoga met karel)

–       13u-14u30: Joke Verkeyn (108 zonnegroeten)

–       14u45-16u15: Lieven van den Berghe (tai chi)

Op www.brugge.be/sport vind je alle informatie over de lessen en hun lesgevers. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht via de website. Je vult in welke sessies je wil volgen en ontvangt daarna alle nodige praktische informatie. Er is een maximum van 30 deelnemers per sessie, dus wacht niet te lang om in te schrijven. Vorig jaar was dit een groot succes.

Schepen Franky Demon: “Vorige week tijdens de uitreiking van de Brugse sportprijzen bleek nog maar eens hoe uitgebreid en divers het Brugse sportlandschap er vandaag uitziet, én hoe onze Sportdienst inspeelt op nieuwe trends. Internationale yogadag stond ondertussen al enkele jaren op de agenda en met het aanbod aan tai chi krijgt deze dag een waardevolle nieuwe invulling. Yoga verdiept en verstilt, maar vraagt ook om de nodige lenigheid en krachtinspanningen. Die leiden dan weer tot meer rust en ontspanning, twee zaken waar we in onze – vaak razendsnelle – maatschappij meer dan ooit nood aan hebben. Het aanbod is ruim én mikt op jong en oud. Ook voor kinderen en ouders worden activiteiten voorzien. Dat we dit project kunnen laten plaatsvinden op de site van het Grootseminarie is bijzonder mooi. Het seminarie in het sfeervolle Sint-Annakwartier is een uitstekende stilteplek en een groene oase in onze binnenstad die zich uitstekend leent om volledig tot rust te komen. Bij slecht weer vormen ook de binnenruimtes unieke locaties voor het evenement ‘Brugge in Balans’.”

Foto©Perdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat