VBRO

Brugge slaat terug tegen peukenvervuiling

Brugge is een stad van ongeëvenaarde schoonheid maar helaas worden sommige plaatsen ontsierd door hardnekkige peukenvervuiling. Stad Brugge roept op tot actie tegen deze onaanvaardbare vorm van vervuiling.

“Er zijn duidelijke locaties waar het probleem zich hardnekkig voordoet”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis. “Bushaltes, zitbanken, drukke verkeersassen, horecagelegenheden, winkels en parken worden vaak getroffen door peukenvervuiling. Deze gebieden worden zwaar belast door de nalatigheid van individuen die hun peuken achteloos weggooien.”

Peuken lijken misschien onschuldig klein, maar de schade die ze aanrichten is immens. Ze zijn moeilijk om op te ruimen, bevatten schadelijke chemicaliën en zijn bijzonder moeilijk afbreekbaar. Als ze op straat, in parken, of langs onze kanalen belanden, vervuilen ze niet alleen onze mooie stad, maar vergiftigen ze ook de leefomgeving.

“We lanceren een grootschalige campagne om mensen bewust te maken van de impact van peuken op ons leefmilieu”, gaat schepen Mathijs Goderis verder. “We hangen duurzame dibond bordjes op diverse zitbanken in de stad, plaatsen sensibiliseringsborden bij park- en plein-ingangen en opvallende kanaalkartonborden als extra visuele stimulans.”

Naast deze campagne, willen we iedereen eraan herinneren dat peukenvervuiling niet ongestraft blijft. Onze GAS-vaststellers (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) en de politie treden streng op tegen overtredingen.

“Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om deze hotspots te beschermen en te behouden voor alle inwoners en bezoekers van Brugge”, zegt schepen Mathijs Goderis. “We moedigen iedereen aan om samen te werken en deze hotspots schoon te houden. Zo tonen we dat Brugge een stad is die om haar erfgoed én om haar toekomst geeft. Wij nodigen al onze inwoners en bezoekers uit om samen met ons de strijd aan te gaan tegen peukenvervuiling. Dat doe je in de eerste plaats door je peuk in de vuilbak of de asbak te deponeren. Er zijn ook gratis peukenbuidels ter beschikking. Daarnaast kun je zelf peuken en ander zwerfvuil rapen maar je kunt ook helpen met het verspreiden van de boodschap door onze raamaffiche op te hangen.”

“Brugge telt al 354 afvalmanden met ingebouwde asbak en we zorgden voor een peukentegel aan café De Coulissen. Daarnaast maakt mijn dienst het openbaar domein iedere dag proper. Als alle Bruggelingen en bezoekers hun steentje hierin bijdragen, kan het alleen maar nog beter zijn. Zo kunnen we trots zijn op een propere en nette stad”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Een gratis peukenbuidel of materiaal om zwerfvuil te rapen is verkrijgbaar in de Vrijwilligerscentrale (Kraanplein 6, 8000 Brugge). Meer informatie staat op brugge.be/fanvanbruggeoltiedschoane.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat