Sinds 1992 staat het EU Ecolabel voor duurzame productie en consumptie; dankzij strenge criteria biedt het milieulabel de garantie op milieuvriendelijke en gezonde kwaliteitsproducten. Dit jaar viert het EU Ecolabel zijn 30ste verjaardag. Daarom organiseert de FOD Volksgezondheid gisteren een event ter ere van de licentiehouders die voor duurzame productie hebben gekozen. Dit bloemvormige label speelt een belangrijke rol, met name in de overgang naar een circulaire economie en het verbod op het gebruik van hormoonverstoorders in cosmetische producten.
Steeds minder hormoonverstoorders
De nieuwe criteria voor cosmetica die het EU Ecolabel dragen, verbieden hormoonverstorende stoffen, nanomaterialen, ftalaten, parabenen en microplastics. Hormoonverstoorders (HV’s) hebben een impact op het milieu en de volksgezondheid, in het bijzonder voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Hormoonverstoorders zijn overal aanwezig in ons dagelijks leven, in water, lucht, de bodem en ook in verschillende consumentenproducten. Dat is een van de redenen waarom de FOD Volksgezondheid zopas het NAPED heeft goedgekeurd, het eerste nationale plan om de blootstelling van mens en het milieu aan hormoonverstoorders te verminderen.
Een van de toekomstige acties van het NAPED is het standaardiseren en versterken van de criteria over hormoonverstoorders voor producten met het Europees Ecolabel, telkens wanneer deze criteria worden herzien en/of wanneer er nieuwe productcategorieën worden ontwikkeld. Het doel is om op termijn alle hormoonverstoorders te verbieden in alle EU Ecolabel-producten.
Essentieel voor een circulaire economie
Het EU Ecolabel is een belangrijk instrument in de overgang naar een circulaire economie, het meest geschikte economische model om de huidige geostrategische en milieu-uitdagingen aan te gaan. Het EU Ecolabel is het enige milieulabel dat naar de volledige levenscyclus van een product kijkt, vanaf het winnen en de selectie van de grondstoffen, via de verbruikte energie, tot het moment waarop het product als afval wordt weggegooid. Het label beloont innovatieve producten die duurzaam van een uitstekende kwaliteit zijn, met weinig verpakking en meer gerecycleerde inhoud. Het EU Ecolabel is voor Belgische bedrijven dan ook de perfecte tool om hun bedrijf klaar te maken voor een toekomst waarin circulaire economie en duurzame productieprocessen centraal zullen staan.
Strenge criteria
Het EU Ecolabel(externe link) strijdt al jaren tegen greenwashing. Er is een wildgroei aan milieulabels, maar het EU Ecolabel onderscheidt zich door naar de volledige levenscyclus van een product te kijken. Producten met het EU Ecolabel zijn ecologisch, betrouwbaar en beter voor onze gezondheid. Om dit label te krijgen, moeten de producten voldoen aan zeer strenge criteria. Om allergische reacties te voorkomen, mogen luiers, zepen en shampoos voor kinderen geen parfums bevatten om allergische reacties uit te sluiten.
De ecologische criteria zijn zo streng dat slechts 10 à 20% van de producten op de markt het EU Ecolabel kan behalen. Dit betekent dat enkel de meest milieuvriendelijke producten het label kunnen krijgen. Om de kwaliteit van het label te verzekeren en in te spelen op de laatste innovaties, worden de criteria regelmatig herzien. Ook met de doeltreffendheid wordt rekening gehouden.
Momenteel omvat het EU Ecolabel meer dan 90.000 producten en diensten, gaande van schoonmaakmiddelen, papier, schoenen, douchegels en textiel tot zelfs hotels.
De Oscars voor duurzame productie
De 30ste verjaardag van het Europees Ecolabel is een uitstekende gelegenheid om onze Belgische licentiehouders te bedanken. Dankzij hun inzet bloeit het EU Ecolabel in België. Het evenement wordt afgesloten met een Award Ceremonie met winnaars in 3 opmerkelijke categorieën.
-Categorie “eerste Belgische bedrijf dat koos voor EU Ecolabel-producten”: De firma Pollet(externe link), een familiebedrijf gespecialiseerd in onderzoek, productie en verkoop van schoonmaakmiddelen voor de hygiëne- en reinigingsmarkt. In 2007 ontvingen zij het EU Ecolabel.
-Categorie “eerste Belgische bedrijf dat koos voor EU Ecolabel-diensten”: Hotel Fevery(externe link), een klein familiehotel in het centrum van Brugge, kreeg in december 2009 het EU Ecolabel toegekend.
-Categorie “bedrijf met de meeste EU Ecolabel-licenties”: ex aequo tussen Seifar en Christeyns
-De firma Seifar(externe link) vroeg in 2012 voor het eerst het Europees Ecolabel aan voor de categorie “afwasmiddelen”. Deze eerste aanvraag werd snel gevolgd door andere licentieaanvragen voor schoonmaakproducten voor harde oppervlakken, wasmiddelen en machineafwasmiddelen. In totaal beschikt Seifar nu over 6 EU Ecolabel-licenties.
-De Belgische firma Christeyns (externe link) vroeg het EU Ecolabel aan voor de categorieën “afwasmiddelen” en “wasmiddelen”. Deze aanvraag werd uitgebreid tot schoonmaakproducten voor harde oppervlakken en wasmiddelen. In totaal beschikt het over 6 EU Ecolabel-licenties met in totaal meer dan 600 producten die het Europees Ecolabel dragen.