VBRO

Brugs streetartfestival krijgt vervolg

Na het succes van de eerste editie van The Bridges bespeelt Bruggeling Wietse de stad Brugge opnieuw met een streetart-tour. Deze keer breidt het concept uit naar Zeebrugge, de haven en omstreken, daarom ook The (Sea) Bridges.

“De speelse omgang met beelden en verhaallijnen resulteert in gevarieerde stijlen van jonge artiesten. We gaan aan de slag met dezelfde thematiek als bij de eerste editie: cultuur en klimaat. Opnieuw combineren we de rijke cultuur van Brugge met het blijvend relevante thema ‘klimaat’. De locatie van deze editie laat ons toe ook met het element ‘zee’ te spelen. Een element dat perfect aansluit bij de andere thema’s. Denk maar aan de stijging van de zeespiegel, opvangen van vluchtelingen, beschermen van natuurgebieden…”, zegt Wietse.

We verwelkomen vier Brugse artiesten en vier nationale kunstenaars. Wietse (Brugge), Sammy Slabbinck (Brugge), Frieke Verlée (Brugge), Mesca (Brugge), Tuzq one (Antwerpen) en Simo (Gent). De voorbereidingen zijn volop aan de gang. De ontwerpen werden al opgemaakt.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Na de eerste, geslaagde editie was het niet meer dan normaal dat er werd gekozen voor een vervolg in Brugge-Noord. Wietse toont dat hedendaagse streetart in Brugge perfect hand in hand gaat met de rijke cultuurgeschiedenis van Brugge. Ik ben bijzonder trots dat we het jonge talent uit Brugge een podium kunnen geven met dit project. We willen jongeren alle mogelijke kansen bieden om hun dromen in hun stad te verwezenlijken, daarom steunen we het project met een subsidie van 35.000 euro, waarvan 15.000 euro vanuit Jeugd. Jongeren die een creatief idee hebben voor onze Stad kunnen natuurlijk ook altijd aankloppen bij de Jeugddienst (jeugd@brugge.be) om hun idee te bespreken en een projectsubsidie aan te vragen. Ik denk dat dit event nog maar eens het bewijs is dat Brugge een stad is die leeft, ook bij jongeren!”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon: “Na ‘Legendz’ in de binnenstad en ‘The Bridges’ in en rond het historisch centrum komt er nu een nieuw street-art project in Brugge. Met ‘Sea Bridges’ komt er nu ook kwaliteitsvolle street art in Lissewege, Dudzele, Zwankendamme en Zeebrugge. Ook dit nieuwe project is van de hand van Brugs kunstenaar Wietse. Hij werkt voor ‘Sea Bridges’ samen met andere lokale kunstenaars die de haven en onze polderdorpen in de kijker plaatsen met dit project. Er komen werken op zeven verschillende locaties die door de Stad gedeeltelijk gefinancierd worden. Belangrijk is dat er bij de werken vertrokken wordt vanuit de gevel, het kunstwerk wordt dus afgestemd op de gevel. We hebben dan ook samen met de kunstenaars gezocht naar geschikte locaties. De werken moeten ook één geheel vormen. Ik ben blij dat met ‘Sea Bridges’ ook een andere kant van onze stad op de kaart wordt gezet door street art.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Als schepen van Cultuur vind ik het ontzettend belangrijk dat cultuur aanwezig is over het hele grondgebied van onze stad. Tijdens ‘Bridges’ gingen kunstenaars samen met Wietse op zoek naar geschikte locaties op de grens tussen de historische binnenstad en de deelgemeenten. Nu kiezen zij resoluut voor Zeebrugge en directe omgeving. We willen als stadsbestuur verder inzetten op een gevarieerd cultureel aanbod dicht bij de Bruggeling. Zoals we dit al eerder deden met onze bibliotheekfilialen of Uitwijken, doen we dit nu ook met street art. ”

De zoektocht naar gevels via sociale media, toonde alvast het enthousiasme voor het project. Uit meer dan veertig inzendingen werden uiteindelijk zeven gevels gekozen tussen Dudzele en Zeebrugge.

Eind juni 2022 kan je alvast je route uitstippelen tussen Dudzele en Zeebrugge. Het is een ideale fiets- of wandelroute van acht kilometer lang. Alle info is terug te vinden op https://thebridges.be

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat