VBRO

Brugse beiaard twee weken stil

De revisie van het Brugse beiaardklavier in de Halletoren en de grote versteek voor nieuwe melodieën op de beiaardtrommel zorgen tot Pasen voor stilte in het Brugse centrum. In samenspraak met beiaardier Wim Berteloot en de firma Clock-o-matic besliste het stadsbestuur vorig jaar al om het klavier van de beiaard te laten reviseren. Deze revisie valt echter in dezelfde periode als de grote versteek waardoor er nu stilte zal zijn tot Pasen.

“Sinds de laatste vernieuwing in 2010 heeft onze beiaard een aanzienlijke hoeveelheid bespelingen meegemaakt, waardoor onderhoud nu essentieel is geworden. Vanaf maandag 11 maart kan beiaardier Wim de beiaard al niet bespelen, wat betekent dat er geen live muziek meer te horen is”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

“Drie weken geen beiaardspel door de beiaardier en twee weken geen klokkenmuziek van het automatisch spel in plaats van de gebruikelijke ‘stille week’ (als de klokken ‘naar Rome’ zijn) voor Pasen, zijn eerder uitzonderlijk. We investeren in een verbeterd systeem van draadregelaars, wat het speelcomfort van onze beiaardiers en gastbeiaardiers aanzienlijk zal verbeteren. Nog eventjes geduld, dus”, aldus schepen Nico Blontrock.

Vanaf Pasen zijn de wekelijkse beiaardbespelingen terug op zondag, woensdag en zaterdag telkens van 11.00 tot 12.00 uur. Vanaf dan zal ook het resultaat van de ‘pinnenversteek’ te horen zijn in vier nieuw geprogrammeerde melodieën, met als meest opvallende nummer ‘Twee Meisjes’ van Raymond van het Groenewoud op het halve uur.

Foto©Brugs Radiohuis

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat