VBRO

Brugse scholen krijgen kans om Urban Youth Games sportdorp in Parijs te bezoeken

De Stad Brugge en Urban Youth Games geven enkele Brugse scholen de kans om het UYG-sportdorp in Parijs te bezoeken. Dit wordt opgetrokken ter ere van de Olympische Spelen. Het gaat om 175 kinderen van het vijfde en zesde leerjaar van BS De Pannebeke, BS De Smalle, BS Mozaïek en BS De Zonnetuin. Deze vier scholen namen deel aan de eerste editie van de Urban Youth Games in onze stad op 6 oktober 2023 in sportcentrum Daverlo. Het bezoek aan Parijs vindt plaats op 30 en 31 mei 2024. Stad Brugge voorziet hiervoor €9.240.

Afgelopen jaar besliste Stad Brugge om mee te werken aan de organisatie van de Urban Youth Games 2023 en 2024. De Urban Youth Games zijn grootschalige sportevenementen om inclusie te bevorderen. Nieuwe sporten en jongeren leren kennen, sociale en culturele barrières doorbreken via sport is het doel. Concreet mikken ze op kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar met en zonder beperking. De eerste Brugse editie van de UYG vond plaats op 6 oktober in sportcentrum Daverlo. 369 jongeren uit 9 verschillende scholen namen hieraan deel, wat een succes mag worden genoemd. Ook volgend jaar in 2024 is een editie in Brugge gepland.

Daarnaast wil Urban Youth Games de jongeren en scholen die deelgenomen hebben aan de sportdag van oktober, de kans geven om in mei 2024 een bezoek te brengen aan het UYG-sportdorp in Parijs. De organisator staat in voor het verblijf en alle kosten die daarmee gepaard gaan, maar vroeg aan de Stad om de verplaatsingskosten op zich te nemen. Stad Brugge wilde op dit mooie aanbod ingaan en voorziet €9.240 om deze scholen een onvergetelijke dag te bezorgen. Vier scholen die op 6 oktober deelnamen, tekenden in, goed voor in totaal 175 leerlingen uit het vijfde en het zesde leerjaar en 14 begeleiders.

Franky Demon, schepen van sport: ,Toen we dit aanbod van de Urban Youth Games kregen, twijfelden we geen moment. De hedendaagse manier waarop deze organisatie omgaat met inclusie en diversiteit binnen de sport kan een voorbeeld zijn voor velen. Het evenement op zich is zeer waardevol. Dat de deelnemers nu bovendien de kans krijgen om in mei 2024 richting Parijs te gaan, is voor onze scholen een unieke kans. Een bezoek aan het Urban Youth Games sportdorp, een atletendorp met Olympische vibes, is voor de kinderen en hun begeleiders een ‘once in a lifetime’ ervaring. Het wordt voor de leerlingen een unieke dag, zowel op sportief als op educatief vlak.’

Urban Youth Games: ‘Wij geloven sterk in de transformerende kracht van sport voor sociale verandering. Dankzij ons partnerschap met de Stad Brugge bieden we kinderen met diverse achtergronden de mogelijkheid om nieuwe sporten te ontdekken. Samen doorbreken we sociale en culturele barrières, en creëren we zo een inclusieve sportomgeving. Met deze excursie naar Parijs bouwen we voort op het positieve elan van de eerste UYG in Brugge afgelopen oktober. We hopen dat deze ervaring de jeugd inspireert om grenzen te doorbreken en hun volledige potentieel te ontdekken.’

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat