VBRO

Brugse street-art kunstenaar schildert langs parcours Ronde

Brugge maakt zich steeds meer op voor de start van de Ronde op zondag 2 april 2023. Deze week zorgt de Brugse street-art kunstenaar Wietse met een gloednieuwe muurschildering voor de kers op de taart. Op een metershoge gevel langsheen het parcours van de Ronde schildert hij een peloton renners die de kasseien van Brugge in volle vlucht trotseren.

Wietse creëert zo een zeer hedendaags, hip beeld van de Ronde in onze historische stad. De kunstenaar koos, in samenspraak met de eigenaars, voor een pand in de Astridlaan 349. De muur leent zich hiertoe. Ze is ruim, goed behandelbaar en te beschilderen. Ze is zeer zichtbaar voor het publiek en pers langsheen het Brugse parcours van de Ronde. De Astridlaan is een lange brede baan, waar een mooi rustpunt kan worden gemaakt met kunst. De renners denderen in opperste concentratie op de kasseien. Voor de kleuren van de truitjes zocht Wietse inspiratie in herkenbare retro-shirts, onder meer die van de Dudzeelse (Brugse) tourrenner Georges Vandenberghe.

Het kunstwerk vormt op die manier een blijvende herinnering aan de passage van de Ronde in 2023, maar vormt ook een mooie referentie aan de komende edities van de Ronde in Brugge. De muur in de Astridlaan vormt een blijvende sportieve en artistieke blikvanger voor Brugge en deelgemeente Assebroek.

Schepen van Sport Franky Demon: “Urban art is een hippe, jonge kunstvorm met een grote visibiliteit en biedt heel wat kansen op het vlak van online, city of sportmarketing. Het jonge, dynamische imago van deze kunstvorm sluit perfect aan bij het dynamisme dat een hedendaagse Sportdienst aan de dag legt. Tegenwoordig wordt in heel wat steden de link gemaakt met urban sports. Ook in Brugge zijn er mogelijkheden op dat vlak. Ik denk aan de nieuwe zone voor urban sports hier wat verder op de site van de Stelplaats De Lijn, of aan skateparken, nieuwe sportparken of outdoor sportzones in onze stad. Waar mogelijk zullen we opportuniteiten zoeken.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De Ronde start tot 2027 om de twee jaar in onze stad. Het idee leefde om die terugkeer te ‘vereeuwigen’ met een muurschilderij. Renners en publiek zullen er op 1 en 2 april, maar ook daarna, niet naast kunnen kijken. De Ronde heeft naast een sportief, ook heel wat cultuur-toeristisch potentieel in zich. Heel wat (internationale) bezoekers komen naar Brugge voor de start van de Ronde en combineren dit sportieve event met een bezoek aan onze historische cultuurstad. Street-art is een hedendaagse kunstvorm die voet aan de grond krijgt in onze stad. Er werden al een reeks projecten gerealiseerd op Brugse gevels, onder meer in het kader van het recente festival ‘The Bridges’. Deze ‘mural’ kan daar mooi op aansluiten en het imago van Brugge als hedendaagse sport- en kunststad verstevigen.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat