VBRO

Brugse Zuidzandstraat krijgt groene vernieuwing

Stad Brugge zal de Zuidzandstraat vernieuwen en groener maken. Er komen nieuwe groenzones, vernieuwde laad-en loszones en een nieuwe bushalte. “Om de straat nog groener te maken, doe ik een oproep aan alle winkeliers om een gevelplant te plaatsen. Zo maken we samen een groenere en gezelligere winkelstraat”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De werkzaamheden starten op 22 mei op en zullen, behoudens onvoorziene omstandigheden, op 30 juni afgerond zijn.

Timing en inspraak

“Er worden heel wat aanpassingen gedaan aan de straat: de 27 bestaande duo-fietsstaanders worden weggehaald en vervangen door 40 fietsnietjes. Ook de straat krijgt een nieuwe heraanleg”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Deze werkzaamheden zijn noodzakelijk, want de straat ligt er momenteel in slechte toestand bij. We plannen een inspraakmoment met de handelaars in de straat, om samen de plannen af te stemmen.”

Vernieuwing van de rijweg, de laad- en loszones

Schepen Mercedes Van Volcem: “In het deel van de Zuidzandstraat tussen de Dweersstraat en Sint-Salvator wordt 300 m² van de rijweg heraangelegd in mozaïekkeien. De rijweg is in slechte staat, waardoor een heraanleg noodzakelijk is. De bestaande mozaïekkeien worden weggehaald, de fundering van de straat wordt aangepast, waarna de mozaïekkeien opnieuw geplaatst worden. In het deel van de straat tussen ’t Zand en de Dweersstraat worden een aantal plaatselijke herstellen uitgevoerd.”

De twee laad- en loszones in de straat zullen ook opnieuw aangelegd worden, maar blijven behouden op dezelfde plaats als voordien. De heraanleg gebeurt met gewone kasseistenen, de witte mozaïekkeien worden weggehaald.

Toegankelijke buszone

Met het weghalen van de buszone aan de Sint-Salvatorskathedraal werd een nieuwe bushalte aan de hoek van de Zuidzandstraat met het Sint-Salvatorskerkhof aangemaakt. “Momenteel staat hier enkel een paal van De Lijn. We voorzien de aanleg van een verhoogd busperron zodat de bus veilig en makkelijk toegankelijk is voor iedereen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Een nieuwe, groene aanblik

“In de Zuidzandstraat ontharden we 40 m². Zes nieuwe groenzones worden gerealiseerd ter hoogte van de huisnummers 10, 16, 28, 30, 44 en 56. In iedere groenzone wordt een boom aangeplant en komen er narcissen en verschillende soorten vegetatie, zoals vrouwenmantel, vergeet-mij-nietjes en siergrassen. Met deze plantenkeuze zorgen we voor een geheel met de plantvakken uit de Steenstraat”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. Aangezien het plantseizoen al voorbij is, zal de aanplant in het najaar van 2023 gebeuren. In afwachting hiervan worden de plantvakken met een kruiden- en bloemenmengsel ingezaaid door de dienst Openbaar Domein.

Een groenere straat is een aangenamere straat

“Waar er pleintjes zijn en groen en winkels, komen de mensen graag winkelen. Zo gaan we geleidelijk aan van grijze stad naar een kleurrijke en leefbare stad. Met het stadsbestuur zetten we volop in op gevelgroen in stedelijke omgevingen. Daarom spoor ik alle winkeliers aan om een gevelplant aan te vragen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. Daarnaast is kleinschalig groen ook functioneel: het kan bijdragen tot meer verkoeling tijdens warme zomers en zorgt voor extra isolatie van de gebouwen tijdens de winter.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat