VBRO

De Proppies brengen een eerbetoon aan de palingsound

Het Volendamse vijftal De Proppies brengt met hun nieuwe single If I Say The Words een muzikaal eerbetoon aan de unieke palingsound. Het nummer verschijnt op 25 maart via platenmaatschappij Red Bullet. Mensen die dit voor het eerst gaan horen zullen het vast direct herkennen, maar niet meteen weten dat het een BZN-nummer is, aldus Sharon, één van de vijf Proppies.

De Proppies is in alle opzichten een echte Volendamse meidenband. Vijf volle nichten, waarvan er vier in dezelfde straat wonen en al jaren samen zingen. De moeders van de vijf nichten komen uit het muzikale gezin Molenaar, die in totaal veertien kinderen hebben. Omdat de naam in Volendam veel vaker voorkomt, kent iedereen de familie Molenaar onder de bijnaam familie Prop. En daar ligt ook de oorsprong van de bandnaam van de vijf nichten Tamara Tol, Rozemarie Koning, Tiny Tol, Anneke Tol en Sharon Koning. Aanvankelijk nog zingend in twee verschillende koren, komen de vijf op jonge leeftijd bij elkaar om samen te zingen tijdens Kerst- en paasmissen. Het is de pastoor die het vijftal steevast aankondigt als De Proppies. Heel Volendam noemt ons daarom ook De Proppies. Het is gewoon onze naam gebleven en we zijn er trots op, stelt Tamara.

De Proppies is zonder meer een toegankelijk en vrolijk stemmend vijftal waar plezier in het zingen bijna tastbaar is. Feit is dat de vijf stemmen, mede gevormd door het zingen in het kerkkoor, bijzonder goed bij elkaar passen.

In 2018 verschijnt van De Proppies een volwaardig kerstalbum, met verschillende instore-, radio- en tv-optredens en tot gevolg. Het vijftal is via producer-drummer Jack Veerman met Willem van Kooten, voormalig eigenaar van Red Bullet, in contact gekomen. Van Kooten brengt niet alleen het kerstalbum uit, maar vindt dat de stemmen van De Proppies zich uitermate goed lenen voor een coveralbum met de mooiste liedjes die de palingsound hebben gedefinieerd. De vijf verzamelen vervolgens elk een aantal favoriete liedjes van Volendamse acts.

Onder productionele leiding van Robert Dorn worden drie nummers in de vermaarde Votown Studio opgenomen, waarvan het BZN-nummer If I Say The Words de eerste single is. Overigens het eerste nummer dat Carola ooit zong toen ze bij BZN begon, zo weet Tamara. Wout de Kruif verzorgt de finale mix van de drie tracks.

De single wordt ondersteund met een videoclip die eind maart 2022 wordt opgenomen. Alle nieuwe nummers moeten herkenbaar zijn vanwege de unieke Volendamse sound. We weten natuurlijk ook dat er nog steeds heel veel mensen zijn die van die ouderwetse palingsound houden‘, aldus Tamara.

ADVERTENTIE


Kaartverkoop: scan de QR-code of ga naar: https://www.ticketkantoor.nl/shop/HollandseHitmix

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat