VBRO

Ecozone verbetert leef- en luchtkwaliteit in Brugge

Uitstootvrije postbedeling en een uitgebreid netwerk van Afhaalpunten voor een meer leefbare stad
Sinds december 2022 levert bpost kranten, post en pakjes uitstootvrij in de Brugse binnenstad. bpost en Stad Brugge hebben nu in samenspraak acht bijkomende Pakjesautomaten geplaatst. Dankzij de combinatie van een groene vloot, een dicht netwerk van Afhaalpunten en de samenwerking met Brugge en de Bruggelingen wordt Brugge nu een volwaardige Ecozone.

De belangrijkste componenten van een Ecozone zijn uitstootvrije belevering en een fijnmazig netwerk van Afhaalpunten (Postkantoren, Postpunten, Pakjespunten en Pakjesautomaten). Brugge telt nu 29 Afhaalpunten. Dit is een belangrijke verwezenlijking die perfect aansluit bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de Stad Brugge.

Ruim netwerk van Afhaalpunten

De plaatsing van acht bijkomende Pakjesautomaten maakt het netwerk van Afhaalpunten efficiënter en toegankelijker. Dankzij een evenwichtige geografische spreiding is er voor iedere bewoner een Afhaalpunt op wandel- of fietsafstand.

Klanten kunnen een pakje uiteraard niet alleen afhalen in een Pakjesautomaat maar het ook versturen. De Pakjesautomaten worden iedere dag door de postbode leeggemaakt en de pakjes kunnen worden gevolgd via de My bpost-app. In de app maar ook op de Pakjesautomaat zelf vindt de klant de instructies voor het gebruik.

Jos Donvil, CEO bpost België: “Geen Ecozone zonder milieuvriendelijke bezorging en een uitgebreid netwerk van Afhaalpunten. De installatie van nieuwe Pakjesautomaten in een historische stad als Brugge bracht enige uitdagingen met zich mee. In nauw overleg met de Stad zijn we er samen in geslaagd om de geschikte locaties te vinden. Ik ben dan ook bijzonder blij om Brugge te kunnen uitroepen tot de eerste volwaardige Ecozone in West-Vlaanderen. Zo dragen we bij tot een schonere stad.”

bpost en Stad Brugge, gedeelde duurzaamheidsdoelstellingen

Uitstootvrije leveringen zijn een cruciaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van bpost dat op dat vlak een referentie wil worden binnen de sector. Dankzij haar vloot van elektrische fietsen en bestelwagens slaagt de onderneming erin de uitstoot van CO2 en fijn stof bij de uitreiking van brieven en pakjes fors te verminderen. Op termijn zullen ook alle postrondes in de deelgemeenten Sint-Michiels, Sint-Andries, Sint-Kruis en Assebroek uitstootvrij kunnen worden beleverd. bpost draagt zo actief bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit voor alle inwoners van Brugge.

Burgemeester Dirk De fauw: “Brugge is een fantastische stad om te wonen en werken en dat willen we zo houden. Daarom lanceerden we twee jaar geleden ons ambitieus klimaatplan BruggeNaarMorgen. In dat plan leggen we onze acties uit om in Brugge tegen 2030 de directe uitstoot van CO2 met de helft te laten afnemen. De initiatieven die bpost neemt en hier vandaag voorstelt passen perfect binnen dit plaatje. We zijn dan ook blij dat we als partner hier kunnen samenwerken om van Brugge een gezonde en duurzame stad te maken. Tegelijk ben ik bijzonder trots dat we de eerste volwaardige Ecozone van bpost zijn in West-Vlaanderen.”

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat