VBRO

Extra kerstsfeer in Brugse winkel- en poortstraten

Het is nog even geduld uitoefenen voor we ze kunnen bewonderen, maar ook dit jaar zullen heel wat kerstbomen Brugge in de kerstsfeer onderdompelen. Nieuw is dat het Stationsplein twee rijen kerstbomen krijgt, in totaal 40 bomen, en ook voor het Brugs Handelcentrum op de Markt en Simon Stevenplein werden 400 kleinere bomen aangekocht. In totaal worden in het Brugs openbaar domein 178 kerstbomen geplaatst en in de stadsgebouwen 37 kerstbomen. “En er is meer: ook handelaars uit de winkel- en poortstraten kunnen opnieuw een eigen kerstboom voor hun handelszaak aanvragen. Hiermee breiden we de gezellige kerstsfeer uit tot de poort- en winkelstraten,” zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Brugge onderdompelen in kerstsfeer

Ook dit jaar wordt Brugge ondergedompeld in de kerstsfeer: er worden 178 kerstbomen geplaatst en versierd door de stadsdiensten. “Kerstbomen en kerstlichtjes maken het voor bezoekers nog meer de moeite om naar onze pittoreske stad af te zakken, maar ook de Bruggelingen zelf zijn ieder jaar onder de indruk van alle kerstpracht- en praal”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Kerst is wellicht een van de gezelligste periodes in Brugge. Daarom worden bomen in alle maten en lengtes in het Brugs openbaar domein geplaatst. De kleinste bomen meten 2,5 meter, maar er komen ook majestueuze bomen van 13 meter op de Burg en op ‘t Zand. Op de Markt wordt een boom voorzien van 10 meter. Aan de Burg mogen we opnieuw de meeste kerstbomen verwachten: 15 kleine bomen van 2,5 meter, 7 bomen van 5 meter, 5 bomen van 7 meter en 3 bomen van 9 meter naast de gigantische kerstboom. “Ook het Minnewaterterras wordt een echt kerstpareltje. Er komen wel 20 kerstbomen die voor kerstsfeer zullen zorgen. Naast de vele kerstbomen op het openbaar domein, plaatsen we ook kerstbomen in de poort- en winkelstraten. Hiermee dompelen we de stad nog meer onder in de kerstsfeer”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Handelaar? Vraag je kerstboom aan!

“Tijdens de kerstperiode willen we de poort- en winkelstraten weer extra in de kijker plaatsen. Daarom kunnen verschillende handelaars een gratis kerstboom aanvragen om voor hun zaak te plaatsen. Een prachtig groen decor zal onze winkels en handelaars in de kijker zetten. Op deze manier helpen zij mee aan de gezellige kerstsfeer die Brugge typeert tijdens de kerstperiode”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

De bomen die geleverd worden, zijn fijnsparren. Deze hebben een totale lengte tussen 2,5 en 3 meter en worden met kluit in een plastic zak geleverd. De handelaars kunnen zich nog inschrijven tot 26 oktober 2022 om een kerstboom te ontvangen. De stadsdiensten zorgen voor de levering, maar het is aan de handelaar zelf om de boom te plaatsen en te versieren. Na de kerstperiode kunnen de kerstbomen meegegeven worden met de groen afvalophaling begin januari. Dat is 9 januari voor Lissewege/Dudzele en 12 januari voor de binnenstad.

De handelaar staat dus zelf in voor de plaatsing van de kerstbomen. De bomen kunnen door de handelaar zelf vastgemaakt worden of in een pot geplaatst worden aan de gevel. “Het is aan de handelaar zelf om de kerstboom te versieren. Een boom zonder lichtjes of versiering is maar triest. Versierde kerstbomen maken de straten nog een stuk mooier, dus moedigen we de handelaars zeker aan hun kerstbomen te versieren“, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

De Stad hoopt alvast op een grote en positieve respons. “We merken uit de voorbije jaren dat deze actie een groot succes is: vorig jaar mochten we 411 bomen leveren. Hoe meer handelaars zich registreren, des te gezelliger onze stad. Onze stadsdiensten warmen zich al op. De uitrol is een groot karwei, maar ze zullen dat zoals altijd tot een prachtig einde brengen. Samen met collega Van Volcem kijk ik alvast uit naar het resultaat”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Handelaars die interesse hebben, kunnen hun kerstboom aanvragen via  https://www.brugge.be/kerstbomenwinkels .

Levering

Tussen 28 november en 9 december worden de kerstbomen in de 58 straten geleverd. Op 27 november start de levering van de kerstbomen in de Hoogstraat, Langestraat, Keerstraat, Predikherenstraat, Ridersstraat, Ridderskaai en Twijnstraat. Op 2 december komt de Burg aan de beurt en op 8 december de Markt.

  • 28 november: leveringen Hoogstraat, Langestraat, Keerstraat, Predikherenstraat, Riddersstraat, Ridderskaai en Twijnstraat.
  • 29 november: leveringen Ezelstraat, Smedenstraat, Zilverstraat en Hoefijzerlaan.
  • 30 november: leveringen Sint-Jakobsstraat en Katelijnestraat
  • 1 december: leveringen Gentpoortstraat, Mallebergplaats en Oude Gentweg
  • 2 december: leveringen Vlamingstraat, Academiestraat, Niklaas Desparsstraat, Breidelstraat, Burg, Philipstockstraat, Jozef Suvéestraat
  • 5 december: leveringen Sint-Amandsstraat, Eeckhoutstraat, Wollestraat
  • 6 december: leveringen Noordzandstraat, Dweersstraat en Steenstraat
  • 7 december: leveringen Zuidzandstraat, Geldmuntstraat, Zilversteeg, Sint Salvatorskoorstraat en Sint Salvatorkerhofstraat
  • 8 december: leveringen Markt, ’t Zand, Zilverpand, Vrijdagmarkt, Mariastraat, Sint-Annaplein, Walplein, Eiermarkt, Jan Van Eyckplein, Simon Stevensplein en Kraanplein.
  • 9 december: de handelaars van Lissewege en Dudzele: Dorpsplein, Dudzeelse Steenweg, Sint – Lenardstraat, Westkapelsesteenweg, Lisseweegs Vaartje, Onder de Toren, Stationsstraat, Walram Romboudtstraat en Jacob Reyvaetstraat Tijdokstraat, Kustlaan Zeebrugge, Herdersbruggestraat en Heiststraat.

Foto: Persdienst Stad Brugge

 

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat