VBRO

Gezellearchief koopt unieke foto Guido Gezelle

Het Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge kon een unieke foto aankopen. Het gaat om een groepsfoto met Gezelle, genomen in de tuin van weduwe Beck-Desalmon in 1893. De foto was wel als kopie gekend, maar nu kon het Gezellearchief dus het origineel aankopen.

Guido Gezelle werd in 1872 aangesteld als onderpastoor aan de Onze-Lieve-Vrouweparochie in Kortrijk. Hij voelde zich er erg thuis en bouwde er een uitgebreide kennissenkring uit. Hij ging geregeld op bezoek bij families uit de gegoede burgerij.  De aangekochte foto is genomen in de tuin van weduwe Beck-Desalmon naar aanleiding van of net vóór het vertrek van de zoon Henri Beck naar het novitiaat in jezuïetencollege van Arlon in september 1893. Bij deze gelegenheid werden verschillende foto’s genomen. Waarschijnlijk de bekende foto van Guido Gezelle apart, rechtstaand, met sigaar tussen de vingers. Verder bestaat een bekende foto met alternatieve compositie waaruit ooit Gezelle werd geknipt om apart afgebeeld te worden, o.a. op zijn bidprentje.

De foto

De aangekochte foto is een variant hierop waarbij de weduwe bij haar zoon Henri staat en niet naast Gezelle, zoals op de andere foto. De personen zijn: v.l.n.r., staand: Henri Beck (zoon van mevr. Beck-Desalmon) en Ferdinand Nolf (zoon van de Kortrijkse burgemeester Henri Nolf, echtgenoot van Marie-Pauline Beck). Zittend: Marie-Pauline Beck (echtgenote van Ferdinand Nolf), mevrouw Beck-Desalmon (weduwe van Victor Beck, moeder van Henri, Marie-Pauline en Leonie Beck), Guido Gezelle en Leonie Beck. Het kindje vooraan is Antoine Nolf, oudste zoon van het echtpaar Ferdinand Nolf-Beck. Mevrouw Nolf-Beck (zittend, links), geboren Marie-Pauline Beck, is op de foto in verwachting van Henri Nolf (°14.9.1893). De zoontjes Henri en Antoine figureren met hun roepnaam als personages in Gezelles gedicht ‘Riri en Toto’ uit Rijmsnoer.

Dubbele foto

Op de keerzijde van de aangekochte foto is een andere foto gekleefd. De aankoop betreft dus eigenlijk twee foto’s. Volgens het veilinghuis gaat het over Henri Beck. Hij werd Jezuïet en vertrok op 6 juli 1897 naar Kongo Vrijstaat. Hij verbleef er slechts korte tijd en werkte er in de ziekenzaal en gaf les aan scholieren. Zwaar ziek overleed hij op 31 december 1897 onderweg naar België in Las Palmas. De foto’s werden aangekocht in een fotokadertje voor verticale plaatsing, waardoor dit de hoofdfoto is en de Gezellefoto ter versteviging werd aangebracht. Dit doet vermoeden dat de foto uit het bezit van weduwe Beck-Desalmon komt.

Op Gezelle.be kun je meer lezen over deze bijzondere aanwinst.

Foto: Gezellearchief Openbare Bibliotheek Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat