VBRO

Heraangelegde omgeving jeugdlokalen Tempelhof Brugge

In 2020 werd gestart met het bouwen van nieuwe jeugdlokalen op het domein Tempelhof. Naar aanleiding van deze nieuwe lokalen werd nu ook de omgeving volledig vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Op het sportpark Tempelhof zijn vier jeugdbewegingen gevestigd, namelijk KSA Kriko, KSA SPIKO, de Rode valken en Chiro SPODD. Tijdens de zomervakanties maakt vakantiewerking Kwibus gebruik van het domein en ook buurthuis ’t Meulentje houdt er zijn buurtfeest. “Dit is een veelgebruikte locatie, het is dan ook belangrijk dat de jongeren kunnen ravotten rondom hun lokalen in een groene omgeving”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Publiek domein voor de jeugd

De berging op het domein blijft behouden, hierbij werd een fietsluifel aangemaakt. Daar kunnen de leden van de jeugdverenigingen hun fietsen stallen tijdens de activiteiten. Naast een fietsluifel, werd nog een tweede luifel aangebracht waaronder men kan schuilen voor de regen of schaduw kan zoeken op zonnige zomerdagen.

“Een open grasveld zorgt ervoor dat de jeugdbewegingen alle ruimte hebben om te spelen en te ravotten. Hier plaatsten we wel twee vaste voetbaldoelen en losse picknickbanken”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Een speelheuvel zorgt voor extra plezier en kan ook gebruikt worden als een zitplaats tijdens evenementen of kampen.”

Een groene omgeving

“De bomen op het terrein bleven behouden, in totaal hebben we zeven nieuwe bomen aangeplant”, zegt schepen Van Volcem. De inkom werd op een andere plaats aangelegd. Om naar het terrein te wandelen gaat een pad in karrenspoor in beton over naar een pad in waterdoorlatende betontegels met brede voegen, hier kan het hemelwater in de ondergrond infiltreren. We kozen voor gefundeerd gazon tot aan de lokalen, zo kunnen de hulpdiensten de lokalen bereiken. Onder de nieuwe fietsenstalling en rondom de lokalen werd uitgewassen beton gelegd.

In het najaar wordt nog bosgoed aangeplant om een groene gordel rondom het terrein te maken. Hier worden speelgangetjes in boomschors aangelegd.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis : “Twee jaar geleden mochten we deze mooie locatie openen en werd dit gebouw de nieuwe thuis voor meer dan 300 leden en 50 leiders van vier jeugdbewegingen (CHIRO SPODD, De Rode Valken, KSA SPIKO & KSA KRIKO). Nu is ook de omgeving aangelegd. Een groene omgeving rond onze jeugdlokalen is essentieel. Hier kunnen kinderen nog volop buitenspelen, iets wat steeds zeldzamer wordt. Buitenspelen bevordert hun fysieke en mentale gezondheid, stimuleert creativiteit en sociale vaardigheden, en zorgt voor onvergetelijke avonturen. Onze groene ruimte biedt een veilige plek voor kinderen om te ontdekken, leren en groeien, wat de jeugdbeweging uniek maakt in deze verstedelijkte wereld. We blijven dus investeren in de Brugse jeugdbewegingen. Als schepen van Jeugd ben ik trots op het sterke jeugdwerk. Zij verdienen onze inspanningen en ondersteuning. Samen werken we aan een toegankelijke vrije tijd voor elk kind en bouwen we aan een sterke kind- en jeugdvriendelijke stad.”

“Ik ben zeer blij dat naast de nieuwe lokalen – die we twee jaar geleden openden – nu ook de volledige omgeving rond de jeugdlokalen werd heraangelegd. Vanaf nu kunnen jongeren hier ravotten in een spelvriendelijke een groene omgeving. Een dergelijke setting bevordert niet alleen het welzijn en de gezondheid van onze jongeren, maar biedt hen ook de ruimte om creatief te zijn en samen te spelen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Timing

De werkzaamheden zijn op 22 november 2023 opgestart en werden begin juli 2024 afgerond. Firma Mahieu uit Oudenburg voerde de werkzaamheden uit.

De totale investering bedraagt 162.493,75 euro (excl. btw).

Foto@Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat