VBRO

Honderden Brugse scholieren verbeteren vaardigheden met FietSOmeter

De FietSOmeter is ontworpen om scholieren uit het eerste jaar in groepen van 4 tot 6 te leren fietsen onder begeleiding van volwassen observatoren. Essentiële vaardigheden zoals compact rijden, ritsen, communiceren in groep en gezamenlijk van richting veranderen worden weken van tevoren geoefend tijdens de gymlessen. Dit programma, dat nu al wordt gevolgd door scholen zoals Stamina en MIA, wordt uitgebreid naar drie nieuwe scholen: TIHF Maricolen, Middenschool (binnenstad) en later dit schooljaar ook SASK (Sint-Kruis).

Wat begon als een initiatief van de Preventiedienst van Stad Brugge in samenwerking met secundaire school Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol programma dat vier jaar geleden werd gelanceerd.

Schepen Mathijs Goderis benadrukt het belang van dit initiatief: “Scholen ondernemen steeds vaker verplaatsingen per fiets, maar het is cruciaal dat scholieren voldoende vaardigheden hebben om veilig in groep te fietsen. Veilig fietsen in klasverband is recentelijk een van de eindtermen geworden voor de eerste graad van het secundair onderwijs.”

“Om scholen te ondersteunen, biedt de Preventiedienst gratis opleidingen voor leerkrachten aan, inclusief didactische filmpjes en herziene lesfiches van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. De zeven bewegwijzerde Brugse verkeerseducatieve routes (VERO’s) fungeren als uitstekende oefenparcoursen, en genummerde hesjes worden verstrekt voor de praktijktest in het verkeer. Momenteel zetten meer dan 500 scholieren uit zes secundaire scholen in Brugge zetten zich in om veilig in groep te fietsen met behulp van de innovatieve FietSOmeter”, zegt schepen Mathijs Goderis.

Een primeur dit schooljaar is de betrokkenheid van elf studenten van de opleiding bachelor lichamelijke opvoeding van HOWEST, die extra ondersteuning bieden aan de nieuwe scholen als onderdeel van een stage. Brugse VERO-coaches, opgeleide vrijwilligers, zullen ook grotere klassen ondersteunen bij het aanleren en evalueren van verkeersvaardigheden in het echte verkeer.

Dit schooljaar zullen meer dan 500 eerstejaars scholieren uit Brugse secundaire scholen de praktijktest FietSOmeter afleggen, waarmee het kunnen fietsen in groep het eindpunt markeert van de Brugse didactische leerlijn fietsen, die recentelijk genomineerd werd voor de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat