VBRO

Kees Haak ontvangt Gulden Vedel 2021

Tijdens het Nederlands kampioenschap rolstoeldansen, dat op 16 oktober 2021 plaatsvond bij Zalencentrum Rouwhorst in Oldenzaal, heeft Kees Haak DE GULDEN VEDEL in ontvangst mogen nemen. DE GULDEN VEDEL is een prijs van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren voor een Nederlandse artiest waarvan de muziek het afgelopen jaar het populairst is geweest in de dansscholen. De prijs is in het leven geroepen in 1979. Destijds ontving Nico Haak († 13-11-1990) als eerste deze onderscheiding vanwege zijn nummer Foxy Foxtrot. Tal van andere Nederlandse artiesten waaronder Lee Towers, Anita Meyer, René Froger, Jan Smit en Gerard Joling hebben bijzondere prijs in ontvangst mogen nemen.

De NVD heeft door de aanzienlijke populariteit van “Dans Dans Dans” binnen de danswereld besloten om de GULDEN VEDEL dit jaar aan Kees uit te reiken. Deze single draagt volgens de NVD aanzienlijk bij de danssport onder de aandacht te brengen bij een nieuwe (jongere) generatie.

De credits van deze dansplaat bij uitstek gaan voor een groot gedeelte naar René Karst. René riep de hulp in van tekstschrijver Willem Gunneman . Samen hebben ze gekeken op welke manier Foxy Foxtrot van Haak senior tot stand is gekomen. Het moest geen cover worden, maar een compleet nieuwe track. De opnames vonden plaats bij de legendarische Wisseloord Studio’s in Hilversum o.l.v. producer Ger Oerlemans.

Kees: ‘Ik was gevraagd om mijn nieuwe single “Dans Dans Dans” te komen zingen bij dit danspektakel. Tussen 14 t/m 16 oktober 2021 vindt De Dansmarathon plaats in Breda. 50 uur non-stop dansen en live televisie op SBS6. In samenwerking met Talpa en de NVD zijn er ook 3 dagen lang dansevenementen georganiseerd, waaronder deze voorstelling in Oldenzaal. Hoe bijzonder is het dat ik, 42 jaar na dato, notabene op de verjaardag van Haak senior, DE GULDEN VEDEL uitgereikt krijg. Mijn vader kreeg destijds een echte vergulde zilveren dansschoen. Die staat nog steeds pontificaal op de schoorsteen bij mijn moeder. Tegenwoordig bestaat de onderscheiding uit een speldje én een oorkonde. Die komt bij mij thuis ook op een mooie plek te hangen. Bovendien vind ik het ook een grote eer dat de naam Haak nu twee keer voorkomt in de lijst. Bij deze wil ik dan ook de federatie die dit mogelijk heeft gemaakt van harte bedanken.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat