VBRO

Marc Didden zingt over de Kouvenderstraat

Nadat Marc Didden een aantal cd-singles uitbracht waaronder Heële (2012), Wij (2013), Mensen met kloten (2014) en Liefhebben (2016), was het op muziekgebied stil rondom hem. Hij ging zich richten op andere zaken. Zo schreef hij in 2018 de biografie 60 Jaar Ria Valk, waarvan hij met Han Peekel voor NPO 1 een TV Monument maakte. Hij stelde programma’s samen met Frank Jochemsen voor het Metropole Orkest rondom het werk van Robert Long, Ramses Shaffy en Toon Hermans en hij publiceerde in 2020 zijn verzamelde teksten in de bundel Veertig teksten. Een van die teksten uit de bundel, het lied Kouvenderstraat is nu als clip uitgebracht.

Marc schreef het lied tijdens een van de bijeenkomsten van de Hoensbroekse AmateurKunst. De Hoensbroekse AmateurKunst (afgekort HAK) kwam voor de coronaperiode maandelijks bijeen om teksten te schrijven in het Zuid-Limburgse dorpje Hoensbroek. Tijdens een schrijfsessie in een leegstaand winkelpand kwam Marc tot de eerste aanzet voor dit lied. ‘Ik zag de lege zaak en dacht aan de vele vrije woensdagen dat ik geregeld uit mijn bed werd gebeld door een pakketbezorger, omdat buurtgenoten online hun aankoop hadden besteld en niet thuis waren.’ Marc werkte het lied thuis uit en de Limburgse muzikant Ivo Rosbeek componeerde er cabareteske muziek bij. Een beetje in de jaren zeventig stijl van Kabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking.

Voor de clip werkte Marc deze keer samen met cameraman Hans Houben die ook de montage deed. Jan Pillaerds nam vanuit de Hoensbroekse AmateurKunst de productie op zich en als prominente gastspeler schakelde hij acteur Han Rutten in. Bovendien werden vele figuranten en plaatselijke winkels bij het project betrokken. ‘De gedachten van het lied is: koop meer lokaal, want daar heb je zelf ook profijt van. Het lied is dan wel geschreven in Hoensbroek, maar het is eigenlijk toepasbaar op bijna alle dorpen en kleine steden.’ Marc heeft in ieder geval de smaak weer te pakken en zal weer vaker naar de microfoon grijpen. Volgend jaar zal er een nieuwe productie van hem uitkomen en tevens zal hij gaan optreden in duo-vorm, maar daarover later meer…

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat