VBRO

Op naar Dwars door Brugge 2024

Voorstelling ‘Op naar Dwars door Brugge’, maandag 29 januari 2024 om 14.00 uur, Vesten, ter hoogte van Café De Verloren Hoek, Carmersstraat 178, 8000 Brugge

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Sportdienst Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Schepen van Sport Franky Demon: “‘Dwars door Brugge’ is dé Brugse klassieker voor loopliefhebbers, van jong tot oud, van getrainde atleten tot bescheiden liefhebbers. Uit onze studie sportparticipatie vorig jaar bleek dat lopen na fietsen op de tweede plaats staat in de top 3 van favoriete sporten in onze stad. Het mag dan ook niet verwonderen dat we deze stadsloop zo toegankelijk mogelijk willen maken voor iedereen. Met dat doel werd enkele jaren terug het begeleidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’ opgestart, in een mooie samenwerking met Howest. Het concept is eenvoudig. Binnen dit traject worden deelnemers klaargestoomd om deze Brugse loopklassieker succesvol af te ronden. Ze krijgen daarbij begeleiding van beweegcoaches (studenten Sport & Bewegen van Howest) die hen minstens twee keer per week laten trainen. We mikken telkens op verschillende doelgroepen. Dit jaar wordt voor het eerst een traject opgezet voor blinden en slechtziende deelnemers in samenwerking met Spermalie.”

Schepen van Welzijn Pieter Marechal: “Net als vorig jaar richten we ons ook dit jaar op bijzondere doelgroepen. Vorig jaar waren dat voor het eerst mensen met diabetes. Dit jaar is er de samenwerking met Spermalie waarbij we ons richten op blinden en slechtziende deelnemers. Wie wil, kan zich inschrijven via de school. Ook diabetici krijgen net als vorig jaar de kans om in te schrijven voor het traject, zowel voor de 5 als de 15 km. Sporten is gezond, fysiek en geestelijk, we mogen dus ook deze doelgroepen die het doorgaans al moeilijker hebben, niet in de kou laten staan.”

Daarnaast is er ook opnieuw een traject voor reguliere deelnemers voor de 5 of 15 km. Op basis van een eenvoudige proef wordt hun beginniveau bepaald en werken de studenten een persoonlijk trainingsschema uit. Daarna worden ze gedurende een tiental weken in kleine groepjes begeleid. Er zijn één tot twee trainingen per week. Je kunt zowel individueel inschrijven als in groep. Bij elk traject wordt ook een ticket voor ‘Dwars door Brugge’ aangeboden.

De lagere school De Geluksvogel uit Sint-Michiels traint op vrijdagnamiddag met hun leerlingen voor de 5 km. De medewerkers van het Concertgebouw gaan op dinsdag over de middag trainen. In Sint-Pieters staan ‘start to run’ lessen op het programma in samenwerking met buurtsport.

Inschrijven voor ‘Op naar Dwars door Brugge’ (regulier traject en diabetici) kan tot 25 februari 2024. Voor het reguliere traject betaal je 25 euro. Diabetici die deelnemen aan het traject voor de 5 km, doen dat gratis.

Info www.brugge.be/opnaardwarsdoorbrugge

Inschrijven deelnemers met diabetes: www.diabetes.be/nl/activiteiten/kick-start-run-project-voor-beginnende-lopers-met-diabetes

Inschrijven deelnemers regulier traject:
www.brugge.be/op-naar-dwars-door-brugge

Alle andere deelnemers schrijven in via Spermalie of de organisatie waarbij ze lopen.

Info www.brugge.be/op-naar-dwars-door-brugge

 

PRAKTISCH

1/ Op naar Dwars door Brugge – blinden en slechtzienden
(i.s.m. Spermalie)

1 groep (uitlopen 5 km)

Locatie: Sport Vlaanderen – sportinnovatiecampus

Inschrijven via Spermalie

Gratis

Dit pakket omvat:

 • Screening om je conditiepeil te bepalen
 • 1 op 1 begeleiding door een beweegcoach
 • Tien weken persoonlijke trainingsbegeleiding
 • Ticket voor Dwars door Brugge (5 km)
 • Verzekering

 

2/ Op naar Dwars door Brugge – regulier traject

3 groepen:

 • Uitlopen 5 km
 • Opbouw 15 km
 • Opbouw 15km voor diabetici (een groep van de diabetici die vorig jaar de 5 km liep, wil nu trainen voor de 15 km)

Locatie: Sport Vlaanderen – sportinnovatiecampus

Inschrijven voor zondagavond 25 februari
25 euro
Dit pakket omvat:

 • Loopproef om je conditiepeil te bepalen
 • Tien weken persoonlijke trainingsbegeleiding
 • Ticket voor Dwars door Brugge (5 of 15km)
 • Verzekering
 • Medische begeleiding, ondersteund door de teams van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas voor diabetici
 • Gratis looptruitje van de diabetesliga voor diabetici

 

3/ Op naar Dwars door Brugge – diabetici (5 km)

1 groep (5 km)

Locatie: Sport Vlaanderen – sportinnovatiecampus

Inschrijven voor zondagavond 25 februari

Gratis (voor diabetespatiënten én 1 buddy)
Dit pakket omvat:

 • Screening om je conditiepeil te bepalen
 • Tien weken persoonlijke trainingsbegeleiding
 • Ticket voor Dwars door Brugge (5 km) + ticket voor een buddy
 • Verzekering
 • Medische begeleiding, ondersteund door de teams van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas
 • Gratis looptruitje van de diabetesliga

Voorwaarden:

Medische goedkeuring van de behandelende endocrinoloog is vereist (dit geldt enkel voor diabetici die vorig jaar nog niet mee liepen)

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat