VBRO

Plantactie geboortebos in Beisbroek

Stad Brugge geeft sinds 2001 Brugse gezinnen de mogelijkheid om de geboorte van hun kindje te gedenken met het aanplanten van een stukje bos. In Brugge vind je al veel voorbeelden van dit mooie gebruik: het Ooievaarsbos, het Duivekeetbos, in de Gemeneweidebeek, bij Veltembos, Tudor, Beisbroek, het Spyckerbosje, het Smisjesbos, het Foreestbos…

Voor deze editie van de aanplantingsactie werden 930 gezinnen uitgenodigd die tussen 1 januari 2022 en 31 december 2022 een of meerdere kindjes mochten verwelkomen. Meer dan 300 kindjes planten hier vandaag een boom. Deze plantactie vindt plaats aan het Beisbroekbos, gelegen langs de Doornstraat in Sint-Andries.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het aanplanten van geboortebossen is een mooie traditie die het stadsbestuur wil voortzetten. De kinderen die nu geboren worden, zijn onze toekomst. Samen met hen willen we ‘zorgen voor morgen’ en met en voor hen een groene omgeving garanderen. Bovendien zal het later leuk zijn om terug te komen kijken naar ‘hun’ boom.”

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Het Beisbroekbos is een belangrijke groene long in de stad en is op heden 99 hectare groot. Dit jaar breiden we tijdens verschillende plantacties het bos met 24 hectare uit tot 123 hectare. Bomen zijn belangrijk voor een stad: ze temperen de hitte en zijn als het ware onze natuurlijke airco’s. Ze zorgen voor de zuivering van de lucht en bossen maken een stad aantrekkelijk en leefbaar. We planten inheemse boomsoorten aan zoals zomereik, berk, grove den, boskers en beuk. Zo groeit het volledige domein in ecologische waarde. Met dit geboortebos leren we kinderen van jongs af aan de waarde van natuur kennen.”

“In 2022 kwamen er 934 Brugse baby’tjes bij. Voor elk van hen willen we allemaal wat we ook de jonge boompjes in het geboortebos toewensen: een mooi, lang leven, waarin ze kunnen openbloeien en kunnen uitgroeien tot het beste van wat ze in hun mars hebben. Hier in onze stad geven we ademruimte aan al wie ambitieus is en wil doorgroeien”, zegt schepen van Bevolking Jasper Pillen.

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Met dit geboortebos geven we letterlijk zuurstof aan de volgende generatie Bruggelingen. Het is een mooi aandenken dat meegroeit met het kindje en tegelijk maken we onze stad ook een beetje groener. Met het geboortebos willen we tonen dat we trots zijn op onze jongste generatie Bruggelingen en dat ze een plaats hebben in onze stad.”

Alle kindjes kregen een mooi T-shirt als aandenken mee naar huis. Aan de ingang van het bos staat een bord met de namen van alle kindjes die een boom hebben geplant.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat