VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Naar intussen jaarlijkse traditie, destijds gestart onder burgemeester Patrick Moenaert, was er op de eerste zondag van het nieuwe jaar een openluchtdrink op de Burg in Brugge. Dit jaar dus zonder het stadsbier Brugse Zot maar wel Blonden Os en Bourgogne des Flandres, het andere Brugse bier dat de aanbesteding binnenhaalde. De Bruggeling lag er duidelijk niet wakker van. In dit verkiezingsjaar 2024 sprak burgemeester Dirk De fauw in z’n nieuwjaarstoespraak natuurlijk over de voorbije en de nog aankomende realisaties. En daarbij verwees hij onder meer naar de meer dan geslaagde editie van Wintergloed, de terugkeer van de Ronde van Vlaanderen, de autoluwere Brugse binnenstad en de komst van kleinere elektrische busjes in het openbaar vervoer. De fauw had het, kijkend naar de toekomst over de heraanleg van het Minnewaterpark, de voorbereidende werken voor de heraanleg van de ring aan het station met nieuwe fiets- en voetgangerstunnels, de nieuwe bestemming op de voormalige site van De Lijn en de nieuwe atletiekpiste van Sport Vlaanderen. Op cultureel vlak verwees de burgemeester tenslotte ook nog naar de volgende editie van Trïennale Brugge en de vernieuwde Gouden Boomstoet.

Zoals aangekondigd vond er zaterdagmiddag, op de dag dat de tweede fase van het nieuwe vervoersplan van De Lijn uitgerold werd, een protestactie plaats aan het Brugse station. Die kwam uit van de VSOV, de Verenigde Supporters van het Openbaar Vervoer en verliep met de steun van Brugse politieke prominenten van Groen en Vooruit. De actievoerders noemen het nieuwe plan een ware verarming van het aanbod. In West-Vlaanderen verdwijnen namelijk maar liefst 1393 bushaltes en in Brugge alleen al 262.

Twee ‘monumenten’ verdwijnen uit de Langestraat in Brugge. Rita Peers en Johan van den Elder gaven de fakkel door aan hun opvolgers voor wat betreft hun zaak ‘Den Elder’ en ook Rudy Vossen stopt na dertig jaar met zijn ‘Bierboom’, café en biershop. Hij vond een overnemer voor de zaak.

De Brugse patissier Servaas Van Mullem pakte het voorbije weekend uit met een stunt. Er waren Driekoningentaarten. Per dag stak in één van die taarten een juweel van de Brugse juwelier Quijo. Er werden een 500 tal taarten gebakken en uitverkocht. De actie liep gespreid over drie dagen.

In de kerk van Vivenkapelle wordt morgen dinsdag afscheid genomen van Frank Dousselaere. Hij was vroeger burgemeester van Moerkerke en schepen in Damme. Beroepshalve was hij advocaat. Hij was een tijdlang stafhouder aan de Balie in Brugge.

De stad Brugge opent vandaag een rouwregister naar aanleiding van het overlijden van Roland Cauwels. Hij was een tijdlang gemeenteraadslid en OCMW-raadslid voor de toenmalige SP.a. Roland Cauwels is 76 jaar geworden. Beroepshalve werkte hij bij de Ebes in Brugge. Morgen woensdag is de afscheidsplechtigheid voorzien om 11 uur in de aula van het crematorium in Brugge.

Het winterse event Wintersfeer met bloemencreaties van de Brugse florist Frederiek Van Pamel is in Damme een groot succes geworden. Er kwamen meer dan tienduizend bezoekers naar de site van het vroegere Sint-Janshospitaal.

In Brugge zijn de winterse evenementen afgelopen. De toeristische sector is bijzonder tevreden. Het was een succesvolle kerstvakantie met nog meer toeristen. Ook aan de Vlaamse kust zijn ze tevreden. Daar waren er ook meer toeristen in vergelijking met een jaar eerder. Nu volgen enkele kalme weken voor de sector en tot aan Valentijn. Na de drukte sluiten nu ook heel wat zaken voor wat vakantie.

Cercle Brugge en het Braziliaanse Corinthians zijn onderling tot een akkoord gekomen over de transfer van de 19-jarige spits Felipe Augusto. De Braziliaan ondertekende een contract voor 4,5 seizoenen bij Cercle, tot juni 2028 dus. De grote centrumspits zal meteen aansluiten bij de groep van zodra alle administratieve zaken zijn afgerond. Bij groen-zwart moet hij straks zorgen voor extra mogelijkheden in de spits en kan hij zich verder ontwikkelen én groeien. Naast Felipe Augusto verzekerde Cercle zich ook van de komst van Noah De Ridder. Deze 20-jarige middenvelder tekende een contract tot eind juni 2024 bij Cercle, met optie tot een bijkomend seizoen, en komt over van Jong AA Gent. Ook hij is vrijwel meteen inzetbaar; volgende week trekt Noah mee met de eerste ploeg op stage naar eigenaar Monaco. En wat uitgaande transfers betreft, de kassa blijft rinkelen aan de groene zijde van Jan Breydel want na Vanhoutte, Ueda en Deman eerder al, kan men er nu ook de transfer van Yann Gboho verzilveren. De Franse winger kwam in de zomer van 2022 gratis over van FC Rennes na een uitleenperiode aan het Nederlandse Vitesse Arnhem. Cercle vangt voor Gboho 2,5 miljoen euro van Toulouse.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat