VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

In Brugge is in de goede week kanunnik Herman Vandecasteele overleden. Hij werd 86. De Wevelgemnaar was 25 jaar lang vicaris-generaal van het Brugse bisdom. Dat is de tweede hoogste functie, na de bisschop. Herman Vandecasteele zag het levenslicht in Wevelgem in 1937 en werd tot priester gewijd in z’n geboortedorp op 25 april 1962. Hij was achtereenvolgens leraar aan het Sint-Aloysiuscollege in Menen, leraar aan de Normaalschool in Torhout, professor moraal in Aalst, directeur van het theologicum van het Grootseminarie in Brugge, vicaris-generaal en kanunnik. Zijn afscheidsviering vindt plaats volgende dinsdag 2 april om 10.30 uur in de Sint-Salvatorskathedraal in Brugge. Bisschop Lode Aerts zal in de viering voorgaan.

In Gits wort de sloophamer gezet in de voormalige Panette, de horecazaak werd nooit een succes maar was vooral opvallend in het straatbeeld door de spitse toren, die later ook alle kleuren van de regenboog kreeg. De Panette werd in 1987 gebouwd door de bakkersfamilie Demey. Naast de zaak waren er ook kantoren. De horecazaak zong het dus maar enkele jaren uit en toen het imperium van de familie Demey instortte, werden de gebouwen opgekocht door Turbo’s Hoet.

Vrijdagmorgen werd in de kerk in Oostrozebeke afscheid genomen van de 51-jarige Frank Paque, een door-en-door supporter van Club Brugge. En dat  bleek ook bij zijn uitvaart. Wel duizend supporters waren afgezakt naar Oostrozebeke om hun kompaan eer te betuigen. Bij het verlaten van de kerk was de kist gedrapeerd met een vlag van Club Brugge en met Bengaals vuur deden de fans hem uitgeleide. De dienst werd afgesloten met een minuut applaus, ook You’ll Never Walk Alone werd door iedereen luid mee gezongen.

In de inboedel van een kasteelvilla in Moere bij Gistel zijn dertig geluidscassettes opgedoken met onuitgegeven nummers van Marvin Gaye. Veertig jaar na de dood van de Amerikaanse soulzanger. Op 1 april 1984 overleed de Amerikaan in Los Angeles op amper 45-jarige leeftijd. Hij werd doodgeschoten door zijn eigen vader tijdens een ruzie. Marvin Gaye genoot wereldfaam tijdens de jaren ’60 en woonde dus ook een tijdje in onze regio. In februari 1981 belandde de soul-zanger in Oostende, nadat hij aan lager wal was geraakt. Gaye woonde ook een tijdje bij de Oostendse concertpromotor Freddy Cousaert en bij de Torhoutse componist en zanger Charles Dumolin, gekend van Lester & Denwood.

Er zijn voor deze paasvakantie 6 procent minder overnachtingen geboekt in de hotels aan de Vlaamse kust. Dat zou te wijten zijn aan het feit dat de Franstalige Belgen geen Paasvakantie meer hebben, zo laat Dirk Marteel van Westtoer optekenen door KW.  Het provinciaal toerismebedrijf noteert voor het paasweekend een gemiddelde hotelbezetting van zo’n 70 procent waarin uiteraard ook de Franstalige Belgen genieten van een verlengd weekend. De toeristische verhuurkantoren noteren ook iets lagere boekingscijfers in vergelijking met de voorgaande jaren maar niettemin verwacht de verhuursector een drukke eerste paasweek. Bij mooi weer-voorspellingen verwacht de sector nog bijkomende last-minute boekingen.

En het Brugs Bierfestival schenkt boeken en educatieve spelletjes aan De Varens, school voor buitengewoon secundair onderwijs in Sint-Andries Brugge. De donatie komt van de opbrengsten van het intussen vermaarde bierfestival. Die worden jaarlijks geschonken aan enkele goede doelen. De 16de uitgave van het Brugs Bierfestival vindt dit jaar plaats op 14 en 15 september in het BMCC.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat