VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Het is nu zondag Open Molendag. In Brugge kan je naar de Sint-Janshuismolen, in Wenduine naar de Hubertmolen, in Knokke naar de Kalfmolen en in Ramskapelle naar de molen van Callant. In Damme zijn werken bezig aan de molen. In heel Vlaanderen zetten molens de deuren open en geven molenaars heel wat uitleg.

De gemeenteraad van Brugge komt nu maandag opnieuw bijeen. Op de agenda staan 27 punten in openbare zitting. Na de zitting moeten er nog een 15-tal interpellaties van raadsleden behandeld worden. Die kunnen hun vragen schriftelijk of mondeling stellen aan het schepencollege over tal van thema’s.

Brugge Mariastad viert in de maand mei het 50-jarig bestaan. Ze laten jaarlijks heel wat Mariabeeldjes in de stad restaureren en inzegenen. Daarvoor gaan ze vaak op zoek naar nissen in gevels van Brugse woningen. Ook dit jaar worden weer heel wat nieuwe beeldjes voorzien. Brugge Mariastad wordt als jubilerende vereniging op woensdag 15 mei ontvangen in het Brugse stadhuis.

Op zaterdag 4 en zondag 5 mei is er terug de Tweedaagse Voettocht van Blankenberge. Op zondag doorkruisen ze Zuienkerke. Daar is er die dag rommelmarkt, ambachtenmarkt en is er een muzikaal optreden. Vroeger deed de voettocht jarenlang op zaterdag Lissewege aan maar het parcours werd inmiddels hertekend.

In Brugge zijn de repetities voor de Heilig Bloedprocessie van donderdag 9 mei volop bezig. Eerst moesten de organisatoren nog zoeken naar de nodige figuranten. Velen lopen al jaren mee in de processie. Nu zijn de repetities van de groepen bezig. Zowat elke avond repeteert een andere groep. Geen sinecire want op de binnenkoer van het Belfort staat nu een constructie voor de Triënnale. Dat maakt het plein alleen maar kleiner.

In Knokke werd de 60ste huwelijksverjaardag gevierd van Jacques Coudyser en Jeanette Hungenaert. De viering vond plaats in Lebeau 19 in de Zoutelaan. Het gaat om de ouders van Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser die ook actief is in de gemeenteraad van Knokke-Heist.

De erfgoeddag in Brugge is een recordeditie geworden. De organisatoren mochten vorige week zondag elfduizend bezoekers verwelkomen. Er waren 65 activiteiten gepland op verschillende sites. Het Brugse stadsbestuur is tevreden met de grote opkomst.

De Sint-Jorisstraat in Brugge moet weer opgebroken worden. De werken voldoen niet aan de voorschriften van het bestek. De nieuwe werken zullen duren tot 12 juli. Alle verkeer zal weer omgeleid moeten worden. De stad heeft de aannemer gewezen op de gebreken.

Jong Male VVK verwacht zondag heel wat volk. Ze spelen tegen Daring Brugge. Ze kunnen in principe nog kampioen worden in hun reeks tweede provinciale A. Ze staan een punt voor op Houthulst dat vorige week op Daring Brugge verloren heeft. Het wordt ook een afscheid want na 2 jaar dienst zoeken de kantinehouders van Jong Male andere oorden op.

En in Bistro de Old Steamer aan de Rederskaai in Brugge is er vanavond feest voor de 69ste verjaardag van Captain Dirk. De uitbater stopt eind dit jaar met zijn zaak die hij vele jaren gerund heeft. De zaak wordt gesloopt voor nieuwe appartementen aan de jachthaven. Ze worden al vlot verkocht. Marcell den 13de speelt vanavond live in Zeebrugge.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat