VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Afgelopen woensdag werd in de aula van begrafenisondernemer Ackaert in Brugge afscheid genomen van Fernand Mommerency. In de zeventiger jaren baatte Ferre het legendarische bluescafé ‘De Blekken Ten’ in het West-Gistelhof in de Brugse Sint-Gilliswijk uit. Het was jarenlang een centrum van de progressieve en alternatieve jongelui in Brugge. Hij kwam er achter de tapkraan in 1974, in volle hippie- en provotijd, en was toen de opvolger van Pier Soete en Steffen Allemeersch. ‘Ferre’ Mommerency die geboren werd in Torhout was al langer ziek. De Ferre was een bekend figuur in de Brugse horecawereld. Nà z’n carrière daar stapte hij in de bouw, voornamelijk als schaliedekker. Zo kwam hij geregeld boven op de Brugse kerktorens en de gevangenissen, niet zonder gevaar want bij het slijpen komen er schadelijke stoffen vrij. Ferre Mommerency werd 72.

Vanavond wordt in Brugge het Katelijnepark officieel geopend, een nieuw aangelegd groen park langs de vaart naar Gent. Dat park is voorzien van wandelpaden en zitbanken en maakt het voortaan mogelijk om bij mooi weer rustig te vertoeven langs het water of in alle rust te genieten van de zon. Het Katelijnepark is toegankelijk vanaf een voetweg aan het begin van de Baron Ruzettelaan, net voorbij tankstation Lukoil. Het nieuwe park wordt geopend door Burgemeester Dirk De fauw, Schepen Mercedes Van Volcem en gedeputeerde Bart Naeyaert. Daarna volgt een drink, aangeboden door Stad Brugge.

Donderdagmiddag vertrokken 175 kinderen uit vier Brugse lagere scholen richting Parijs voor een bezoek aan het ‘Urban Youth Games-sportdorp’. Dit wordt er opgetrokken in het kader van de Olympische Spelen die starten op 26 juli. De jongeren zitten in het vijfde en zesde leerjaar. Veertien begeleiders reizen mee. Het gaat om leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de Basisscholen De Pannebeke, De Smalle, Mozaïek en De Zonnetuin. Het tweedaagse bezoek aan Parijs is een organisatie is van de Urban Youth Games.

In Oostkamp wordt het zwembad van De Valkaart vanaf morgen zaterdag gesloten. Er is betonrot in de kuip van het zwembad vastgesteld. In samenspraak met Farys werd beslist om het bad meteen te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. Er wordt gedacht aan een nieuw zwembad voor Oostkamp.

In het crematorium de Blauwe Toren in Brugge is er morgen zaterdag het afscheid van Nico Matthijs. Hij werkte 30 jaar lang voor het uitvaartcentrum Bleyaert. Hij klom op tot Dela zonemanager voor de regio Brugge en was zo ook nog betrokken bij de plannen voor een nieuw uitvaartcentrum aan de Moerkerkesteenweg. Nico Matthijs werd slechts 55 en vocht al twee jaar tegen kanker. Vorige week zaterdag verloor hij de ongelijke strijd.

Door een te hoog waterpeil moesten de werken aan de nutsleidingen in de Vinkenstraat in Assebroek noodgedwongen stopgezet worden. Er is nu weer verkeer mogelijk in beide richtingen. De putten werden gedicht en de voetpaden hersteld. Het ging om werken in opdracht van Fluvius, Farys en Proximus.

In september is er weer de Brugse kaasmarkt op het Zand in Brugge. De organisatoren stellen jaarlijks een Brugse chef aan als ambassadeur voor de Brugse kazen. Die wordt volgende woensdag voorgesteld.

De oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 9 juni zijn in de regio Brugge deze week eindelijk in de brievenbus gevallen. Het was voor velen lang wachten op hun oproeping. Pas nu kunnen velen hun volmacht aanvragen bij het Huis van de Bruggeling, indien ze niet kunnen gaan stemmen.

Op de manege de Blauwe Zaal tussen Brugge en Damme werd een nieuw restaurant geopend, namelijk de Zevensterre. Eerder werd daar al een wijngaard gestart met intussen heerlijke wijnen van bij ons. De site van de Blauwe Zaal is dit jaar trouwens ook het vertrekpunt van de Kunstroute Amare.

De schutters van de Vrije Archiers in Sint-Kruis Brugge vieren nu zondag hun jubileumfeest. Twee confraters worden gevierd omwille van 25 jaar lidmaatschap. Ze worden zondag in koetsen naar de gilde gebracht waar een academische zitting gepland is. Zondagnamiddag wordt nog geschoten op de staande wip.

De voorbije maand was het behoorlijk druk in Dadizele. Velen kwamen naar de kerk voor de Mariamaand. Ook in Ver Assebroek kwam de voorbije weken heel wat volk langs.

In oktober wordt in Oostende weer een garnaalkrokettenfestival gehouden. De voorverkoop van tickets start op 13 juni. Vorig jaar waren de tickets erg snel uitverkocht.

Dit weekend zijn het Open Kerkendagen. Heel wat unieke kerken zetten komend weekend de deuren open of organiseren een event. In de Protestantse Kerk ’t Keerske is er een expo gepland. Nog dit weekend is er een kastelen- en abdijenweekend in het Brugse Ommeland, met geleide bezoeken in kastelen en abdijen, wandelingen in kasteeltuinen, yoga bij het kasteel tot ritten naar kastelen met een paardentram.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat