VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

We meldden het eerder al, het parket West-Vlaanderen heeft besloten om de politie-inspecteur die betrokken was bij het dodelijke schietincident in Brugge, op 20 september vorig jaar, niet te vervolgen. De inspecteur handelde uit wettige zelfverdediging nadat een 41-jarige man hem met een mes bedreigde. Op die bewuste dag werd de politie van Brugge opgeroepen nadat een melding was binnengekomen van een gewapende man die rondliep in de Geerwijnstraat, een zijstraat van de Geldmuntstraat in Brugge. Bij aankomst bleek de man geen onbekende te zijn voor de politie. De politie-inspecteur maande hem herhaaldelijk aan om zijn mes neer te leggen, wat hij weigerde. En toen de man plotseling snel op de agent kwam afgelopen, was de inspecteur genoodzaakt zich te verdedigen en zijn dienstwapen te gebruiken. De aanvaller werd neergeschoten en zwaargewond naar het  ziekenhuis overgebracht, waar hij even later overleed.

De Brugse Brandweer moest maandagavond om twintig over zes uitrukken naar de Eiermarkt in Brugge. De oproep kwam vanuit een grillrestaurant waar hevige rookontwikkeling ontstaan was door een fel knetterende grillhaard. De uitbater was er gelukkig bij en besliste om het vuur zelf te doven. Maar ook daardoor nam de rookontwikkeling nog toe en was er een donkere rookpluim waar te nemen vanuit de schouw van de zaak. De voorpost van de brandweer was snel ter plaatse voor een grondige controle. Daarna kon de zaak gewoon weer open.

Het treinverkeer tussen Brugge en Lichtervelde was maandag een tijdlang onderbroken door een obstakel dat door de wind op de sporen was terecht gekomen. Het noodnummer 1722 was geactiveerd door de harde wind, na de middag.

Pablo Annys is nieuw verkozen in de nationale politiek. Hij is ook schepen en OCMW voorzitter in Brugge en zal dus beide jobs combineren. Met de verkiezingen in oktober blijft hij ook kandidaat-burgemeester. Mercedes Van Volcem is dan weer uit de boot gevallen voor de nationale politiek. Haar partij Open VLD deed het bijzonder slecht. Haar partijgenoot Jasper Pillen mag wel naar Brussel. Hij heeft maandag zijn ontslag aangeboden als ondervoorzitter van Open VLD.

In het Concertgebouw op het Zand in Brugge is er vanavond een welkomstavond voor nieuwe Bruggelingen. Het schepencollege wordt voorgesteld maar ook de verschillende stedelijke diensten. Burgemeester Dirk De fauw mag de nieuwe Bruggelingen verwelkomen. Er worden vele honderden nieuwe inwoners verwacht.

Burgemeester Bart Tommelein mag volgende week maandag het startschot geven voor de bouw van het grootste zonnepark op de luchthaven Oostende-Brugge. Het is een initiatief van Energy Vision.

In het Stadhuis in Brugge werd het Witteryck juweel uitgereikt. Dat was dit jaar voor Raymond van het Groenewoud die al jaren kiest voor Vlaamse nummers en teksten. Eén van zijn nummers is nu ook te horen op de Brugse beiaard, namelijk ‘Twee Meisjes’.

In Koolkerke komt er met de kermis een expo rond het kruidenierswinkeltje van Raf en Henriette. Ze hebben het al die jaren met plezier gerund en gingen onlangs in pensioen. Henriette krijgt ook een eigen plaatsje met haar naam tijdens het kermisweekend.

Middelkerke krijgt deze zomer weer een zandsculpturenfestival. Het zal op 27 juni officieel geopend worden. Ze verwachten er terug vele duizenden bezoekers. Eerder waren er al zandsculpturenfestivals in Zeebrugge en in Blankenberge.

In Gistel zijn ze op zoek naar extra figuranten voor de Godelieveprocessie. De processie is gepland begin juli. Het is de laatste processie voor regisseur Jan Bonne. De organisatoren trokken al naar de scholen in Gistel om figuranten te vinden.

En Cercle Brugge dat uiteindelijk knap vierde eindigde in play off 1 van het nationale voetbal is zich verder aan het versterken met het oog op het aankomende seizoen. Groen-zwart moet immers ook zeker vier Europese wedstrijden betwisten in juli en augustus. Hugo Siquet, Leonardo Da Silva Lopes en sterkhouder Félix Lemaréchal zullen er niet meer bij lopen. Voor hen zijn er bij Cercle dus evenwaardige vervangers van doen. Zo trok groen-zwart al Felipe Augusto en Alama Bayo aan. Nationaal topschutter Kévin Denkey zal wellicht ook vertrekken maar zal tot nader order de voorbereiding meemaken bij Cercle. Voor de rest zeker geen leegloop, mede door het behalen van dat Europees ticket. De Cercle kan ook nog putten uit eigen rangen want zo zijn er nog Nils De Wilde, Jonas Lietaert, Kazeem Olaigbe en Abdoul Kader Ouattara die hopen op meer speelminuten.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat