VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Vorig jaar werden in Brugge welgeteld 69.433 parkeerboetes uitgeschreven. Dat cijfer klokte af ruim 10.000 eenheden boven dat van 2022. Een flinke stijging dus. De meeste parkeerboetes werden uitgeschreven langs de Langerei, de Ezelstraat en de Langestraat.  Vorig jaar werden in Brugge zowat 1 miljoen parkeersessies betaald voor bovengronds parkeren op openbaar domein. Dat leverde de Brugse stadskas méér dan 4,5 miljoen euro op. Of zo’n 600.000 euro méér ten overstaan van 2022. Was dat in 2017 nog iets meer dan 41 procent, dan betaalt nu nog slechts een 15-tal procent van de bestuurders cash aan de automaten.

De Brugse strafrechter heeft een 29-jarige man uit Brugge veroordeeld tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf voor voorbedachte opzettelijke slagen en verwondingen. Het openbaar ministerie had twee jaar cel gevorderd. Het slachtoffer werd met een vermeende date gelokt. Die werd georganiseerd nadat een vrouw haar beklag deed over haar moeilijke echtscheiding. Ze vond dat haar ex een pak rammel verdiende en daar had de veroordeelde wel oren naar. Het slachtoffer werd in de zomer van 2020 gelokt door een 22-jarige jonge vrouw uit Ichtegem maar tijdens hun ontmoeting kwamen plots drie mannen op de proppen. Het slachtoffer kreeg schoppen en vuistslagen en liep een hersenschudding en een neusbreuk op. De aanstoker, die eerder al gevangenisstraf opliep, kreeg dus 18 maanden, z’n kompanen, een Bruggeling van 40 en een 29-jarige Oostkampenaar, respectievelijk 10 en 12 maanden met uitstel.

Door het succes van de zogenaamde alcolabs in Brugge werden 6 extra toestellen in gebruik genomen. Aan zo’n apparaat kan je op elk moment gratis een blaastest doen. En zo weet je of je nog veilig met de auto naar huis kan rijden. Op die manier werden al meer dan 6.000 tests afgenomen. De nieuwe toestellen werden in gebruik genomen aan Student Village ‘Het Cachot’, aan de Magdalenazaal en in diverse parkings.

Het was de twintigste editie en laatste keer dat Kerstival georganiseerd werd in Sint-Kruis. De organisatoren stoppen er na al die jaren mee. Ze hebben jaarlijks een goed doel financieel ondersteund. Vandaag gaan ze een cheque afgeven aan het project De Kantel in Male waar mensen die het minder hebben kunnen wonen maar ook samen eten.

Op 103-jarige leeftijd is Marietta Daveloose overleden. Tot aan haar 89 jaar had ze haar winkel aan de Astridlaan in Assebroek. Ze was naaister en hoedenmaker en haar man Raoul Willems was kleermaker en maakte onder meer de kostuums voor de Brugse politie. De uitvaart is nu zaterdag gepland in de kerk van Ver Assebroek.

Nu donderdag en vrijdag zijn werken gepland aan de rotonde van de Natiënlaan met de Dudzelestraat in Westkapelle. Het gaat om betonherstellingswerken. Nadien zullen de vangrails hersteld worden.

In het Kasteel van Moerkerke werd het platina huwelijksjubileum gevierd van Oswald Plasschaert en Marie Dupon uit Knokke-Heist. Het koppel is 70 jaar lang gehuwd en leerde elkaar kennen bij de jeugdbeweging. Hij was destijds uurwerkmaker in Westkapelle. Daarnaast was hij ook nog koster in de kerk. Burgemeester Morbee ging het koppel feliciteren met hun jubileum.

De woensdagmarkt ging vandaag nog door op de Burg. Vanaf volgende week woensdag kunnen de marktkramers terugkeren naar hun vaste locatie op de Markt eens de kerstmarkt er volledig afgebroken is.

IVBO zal in alle steden en gemeenten waar ze afval ophalen gratis de kerstbomen ophalen. Vandaag doen ze dat in Beernem. Later volgen andere gemeenten. Volgende week doen ze ook Brugge aan.

En het Boudewijn Seapark in Sint-Michiels is op zoek naar een hovenier voor het onderhoud van alle groen in het pretpark, voor het maaien en het snoeien. Ze zoeken iemand die zelfstandig kan werken.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat