VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Vrachtwagens die richting Zeebrugse haven moeten worden omgeleid naar de parking van de internationale luchthaven Oostende-Brugge. Die ligt er momenteel toch verlaten bij omdat de luchthaven tijdelijk gesloten is voor de volledige vernieuwing van de start- en landingsbaan. Donderdagavond kondigde de West-Vlaamse Gouverneur Carl Decaluwé het provinciaal rampenplan af naar aanleiding van de precaire problematiek. In dat kader wordt er ook voorzien in bevoorading en sanitair in de omgeving van Zeebrugge. Donderdag is de Stad Brugge samen met het Rode Kruis begonnen met het uitdelen van flesjes water en wafels om zo de gestrande chauffeurs toch iets te bieden. Door de aanhoudende boerenprotesten staan inmiddels meer dan tweeduizend vrachtwagens in de wijde regio rond de haven. De A11-autosnelweg werd ook veiliger gemaakt door middel van signalisatiewagens en dynamische verkeersborden, ook op andere invalswegen. Uiteindelijk beslisten de boze boeren vrijdagnamiddag om hun blokkades op te heffen, al zou dat maar voorlopig zijn. De Provinciegouverneur roept bestuurders op om de omgeving van de Zeebrugse haven zeker te mijden. Daar wordt de impact van het boerenprotest trouwens met de minuut groter.

De Stad Brugge laat de komende weken baggeren in de Brugse reien. Er zal gebaggerd worden op zes verschillende locaties. Bij de werken aan de Bakkersrei zullen de toeristenbootjes een andere route moeten volgen. De baggerwerken zijn deze maand en ook in maart gepland. Deze maand is onder meer de Bakkersrei vanaf de Gruuthusebrug tot aan de Wijngaardbrug aan de beurt. Ook de Speelmansrei is voorzien. In de maand maart gaat het dan om het stuk Reie tussen het Begijnhof en het Wevershof, het stukje tussen de Vlamingbrug en de Ezelbrug langs de Pottemakersstraat en ook ’t Stil Ende. Stad Brugge investeert 1,8 miljoen euro in deze baggerwerken maar ook in oeverversterking en restauratie van beschadigde kaaimuren.

In Brugge is Francine Vermeire overleden. Ze stond meer dan 20 jaar lang in Bakkerij Pascal in de Fortuinstraat in Sint-Kruis waar haar zoon Pascal brood en croissants bakte. Heel wat oudleerlingen van SASK zullen Francine kennen omdat ze daar voor of na de school snoep gingen kopen. Na de bakkerij hebben ze nog anderhalf jaar een bloemen- en plantenzaak gerund.

Nog in Brugge is Roger Deruwe overleden. Hij was muziekpedagoog in meerdere Brugse scholen en ook organist in de Heilig Bloedbasiliek en in de Sint- Salvatorskathedraal. Roger Deruwe was stichter en dirigent van meerdere Brugse koren waaronder het Renaat Veremanskoor.

Een 23-jarige man uit Charleroi is donderdag om het leven gekomen in de achterhaven van Zeebrugge. Hij kwam met zijn moto in de vangrails terecht aan de Alfred Ronsestraat en was op slag dood.

In Maldegem verrwachten ze volgende week woensdag veel volk voor de veldrit in het Sint-Annapark. Zowel de elite dames als elite mannen komen er aan de start. De elite mannen rijden om 15 uur. Voor deze organisatie moet Maldegem heel wat verkeersmaatregelen nemen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat