VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

De Brugse schepen van personeel en organisatie, klantgerichte dienstverlening en welzijn Pieter Marechal zorgde voor de eerste verkiezingsborden in Brugge. Hij lanceert trouwens een opmerkelijke oproep naar de Bruggeling. Samen met enkele jongere kandidaten van de Brugse cd&v Lijst Burgemeester vraagt hij nieuwe ideeën voor de stad te delen. ‘De Nieuwe Generatie’, zoals ze zichzelf profileren op de borden, doet een oproep naar vernieuwende ideeën voor de toekomst van Brugge.

Leonie De Vlieger en Nick Borremans van de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge hebben de eerste prijs behaald op de tiende editie van de Belgium Cooking Cup van Jeunes Restaurateurs. In Hasselt namen jonge chefs uit heel Vlaanderen het tegen elkaar op. Het team van Ter Groene Poorte ging ook aan de haal met de prijs voor het beste voorgerecht en de beste Mystery Box. De jury, bestaande uit ondermeer experten en chefs, beoordeelde elke prestatie naar verluid vrij streng. De beoordelingscriteria benadrukten niet alleen de technische vaardigheden, maar ook het vermogen van de deelnemers om onder druk te presteren en zich aan te passen aan onvoorziene uitdagingen.

Stad Brugge zal haar voorkooprecht gebruiken om het historische klooster van de Zusters Redemptoristinnen in de Katelijnestraat te kopen. Op vandaag huurt de stad er al lokalen voor de Stedelijke Academie. De huidige eigenaar van het waardevolle Brugse klooster heeft besloten om het complex van de Rode Nonnen te verkopen. De gemeenteraad van Brugge zal nu een plan voorgesteld worden om via het voorkooprecht over te gaan tot aankoop, van de NV Katelijne. De stad is al eigenaar van de achterliggende tuin met overblijfselen. Het klooster met de  ‘Kalvariebergtuin’ en daarbij ook de orangerie aan de kant Visspaanstraat, zijn bouwkundig erfgoed.

Voortaan zal je de drukte kunnen raadplegen in de Brugse winkelstraten dankzij een dashboard met passantentellingen. Zo kan je vermijden in extra drukte terecht te komen. Vooral rond eindejaar is het bijzonder druk in Brugge met alle winterse events.

In Blankenberge en in Heist maken ze zich op voor een lang carnavalweekend met de stoet op zondagnamiddag in beide plaatsen. In Heist is er ook nog een avondstoet op dinsdag. Ook in Maldegem vieren ze zondag carnaval. Daar pakken ze terug uit met hun verlichte avondstoet.

De carnavalsfoor in Zeebrugge zal dit jaar plaatsvinden aan de Sint-Donaaskerk. Op het Marktplein in Zeebrugge zijn de werken immers gestart voor de heraanleg van het plein. Het wordt, zoals eerder al uitgebreid gemeld, voor een stuk onthard en voorzien van bomen en bloemenperken.

De Noordzeegarnaal wordt schaarser en terug duurder. Door het slechte weer worden er minder garnalen gevangen. De sector verwacht dat de garnalen tijdelijk niet te vinden zullen zijn in de supermarkten.

In Sint-Kruis bestaat Bloemen Cosma aan de Moerkerkesteenweg dit jaar dertig jaar. Chantal doet het nu al zoveel jaren. Ze zal begin juli uitpakken met een grote win-actie voor de klanten.

Het Boudewijn Seapark in Sint-Michiels organiseert volgende week donderdag een jobdag om seizoensmedewerkers aan te werven. Ze zoeken naar mensen voor tal van taken, zowel attractiebedieners, personeel voor horeca, kassa en shops en ook dierenverzorgers.

De gemeente arbeiders in Knokke- Heist kregen een nieuwe outfit. Na 20 jaar werden de oude vervangen voor het personeel van de diensten Openbaar Domein.

In Sint-Andries werd de 104de verjaardag gevierd van Maria Verplancke. Ze woont nog thuis met haar zoon. De vrouw kreeg tien kinderen en heeft nog met haar kinderen een boerderij gerund in Sint-Andries. Ze was aangesloten bij Okra en Samana. De Brugse burgemeester Dirk De fauw ging haar thuis feliciteren met haar 104de.

De organisatoren van de  Zoute Grand Prix hopen dat er in oktober terug een nieuw editie kan komen. Het event staat nu gepland van 3 tot 6 oktober. Maar ze zoeken naar een overnemer. Hun inkomsten waren de voorbije jaren een tegenvaller. Toch lokt het event jaarlijks vele duizenden mensen naar Knokke voor de prachtige en unieke wagens.

In Bredene is er tot en met donderdag Horecabeurs. Die duurt vier dagen en verwacht enkele duizenden horecamensen. Er worden heel wat nieuwe producten voorgesteld. Voor deze vijftiende editie zijn terug heel wat standhouders ingeschreven. Alle grote brouwerijen hebben hun stand waarbij ook de twee Brugse brouwerijen.

In Heist hopen ze een overnemer te vinden voor de kerststal die Martin Vandenbroucke elk jaar zet in de badplaats. Het gaat om een mooie grote kerststal. Hij wil niet dat de kerststal verloren gaat of dat die naar het containerpark moet. De man is intussen 77 en voor hem wordt het zwaar om de stal jaarlijks op te zetten.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat