VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Brugse gemeenteraadslid Andries Neirynck van Groen heeft aan de alarmbel getrokken voor wat betreft een dreigend probleem voor de praalgraven van Maria van Bourgondië en Filips de Stoute in de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk. Vocht bedreigt er namelijk de historische praalgraven in het koor. Neirynck zal het probleem aankaarten tijdens de gemeenteraad in Brugge, volgende maandag. Volgens hem zouden de eeuwenoude praalgraven wel ’ns onherstelbaar beschadigd kunnen raken door de vochtproblemen. Het stadsbestuur deelt die bezorgdheid maar geeft aan dat de kerkfabriek eigenaar is en verantwoordelijkheid draagt. Daarom heeft de Stad hen een aangetekende brief gestuurd om daarop te wijzen. Maar de kerkfabriek kaatst de bal terug en stelt dat ze naar aanleiding van de grondige restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk tevergeefs gevraagd heeft aan de Stad om een remedie voor die waterinsijpeling in het restauratiedossier te steken. Dat is toen niet gebeurd. Inmiddels nam de kerkfabriek haar verantwoordelijkheid en is er al een tijdelijke remedie uitgedokterd met wat luchtcirculatie, zodat er geen condens meer is. Intussen onderzoekt de kerkfabriek wat de beste, definitieve oplossing is en werd gevraagd het oude restauratiedossier te actualiseren. Niet eenvoudig, aldus de eigenaar van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, te meer daar de Stad de investeringsuitgaven van de Brugse kerkfabrieken eenzijdig geschrapt heeft.

In Zeebrugge werden gisterenavond de gebiedswerkers voorgesteld die bezig zijn met tal van initiatieven in de badplaats. De verschillende projecten werden dinsdagavond voorgesteld aan het publiek.

Op 64-jarige leeftijd is Rik Dhoest overleden. Hij werkte jarenlang voor de Rijkswacht in Oostende, Jabbeke en later ook in Brugge. Hij was er baas van de Federale Wegpolitie West-Vlaanderen die bevoegd is voor alle snelwegen maar ook kan ingezet worden voor de begeleiding van escortes en koersen. Zijn uitvaart is voorzien nu zaterdag om 11 uur in de aula van het crematorium de Blauwe Toren in Brugge. Aan de familie bieden wij onze deelneming aan.

Deze week wordt er tussen Brugge en Zedelgem gewerkt aan de sporen. De houten dwarsliggers worden er vervangen. De werken duren tot zaterdag. Bij nacht kunnen omwonenden hinder ervaren door het gebruik van zware werfverlichting.

Zoals eerder deze week al geweld wil de Stad Brugge graag te weten komen wat de inwoners van Zwankendamme-dorp willen doen met hun kerk waar intussen geen vieringen meer gehouden worden. Op maandag 11 maart is er een info-avond waar ze hun voorstellen kunnen formuleren. Maar eerst vieren de kinderen nog carnaval in Zwankendamme en wel op 2 maart. De plaatselijke carnavalsvereniging de Lekkerbekken deed het onlangs nog goed in de stoeten in Heist.

De school Wonderwijs uit Assebroek Brugge is momenteel op zoek naar sponsors zodat ze hun leerlingen dagelijks een kom verse soep kunnen aanbieden. Zo willen ze hun leerlingen gezond laten eten op school.

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist voorziet in de aanleg van een nieuw basketbalterrein. Het komt er in de buurt van het station van Heist.

Op 20 april wordt de Swaze Day gehouden voor de bierliefhebbers. Je zal in tal van biercafés over de hele wereld kunnen genieten van heerlijke biertjes. Voor ons land werd het Brugs Beertje in de Kemelstraat weerhouden als één van de locaties.

Het team van de Watertaxi in Blankenberge heeft van Westtoer het label ontvangen voor hun dienstverlening. Zij verzorgen het hele jaar rond vaarten op zee. Het gaat om een verworven kwaliteitslabel waarop de zaakvoerders bijzonder fier zijn.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat