VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Vlaanderen verdubbelt de toelage van Musea Brugge. Dat werd gisterenavond bekend gemaakt op de Brugse gemeenteraad. De subsidiëring loopt zo op tot 2,7 miljoen euro. Maar er is niet alleen euforie daarover; er klinkt vanuit de oppositie ook felle kritiek op het huidige taalgebruik van de Brugse museumdirectie. Met name Pol Van Den Driesche van N-VA eist meer respect voor de Nederlandse taal in de communicatie van Musea Brugge. Volgens het raadslid moet het Nederlands altijd voorop staan en dan pas de andere talen. Hij vindt dat onze taal teveel veronachtzaamd en miskend wordt. “Brugge is koploper binnen het Vlaamse museale landschap maar misschien kan Vlaanderen in ruil voor die centen een extra taal-voorwaarde koppelen aan die toelage”, aldus nog Van Den Driessche.

De Stad Brugge schenkt 10.000 euro van haar noodhulpfonds aan Oxfam en dat voor het bieden van middelen aan de slachtoffers van Gaza. Dat werd goedgekeurd op de gemeenteraad van maandagavond. Raf Reuse van Groen betreurt echter dat Brugge geen producten uit de bezette Westelijke Jordaanoever boycot. Met name Israëlische producten, die symbool staan voor de onderdrukking van Palestijnen. “Op die manier zou Brugge nochtans een duidelijk teken kunnen geven dat het de Israëlische kolonisatiepolitiek niet steunt”, aldus nog Raf Reuse die vindt dat nu het tegenovergestelde gebeurt.

De Politie van Brugge schenkt op verzoek van de Burgemeester 200 oude kogelvrije vesten aan Oekraïne. Die komen in onbruik doordat er 200 nieuwe aangekocht worden voor het korps. Het is meteen de duurtse aankoop op de politiebegroting. Stad Brugge neemt daarvan 150.000 euro voor haar rekening. Verder koopt de lokale politie ook nog 100 nieuwe computerschermen en een nieuwe server die data opslaat van de slimme camera’s in de stad.

De Brugse Hoofdcommissaris Yves Rotty, die in september tot korpschef van de lokale politie Brugge benoemd werd, heeft maandagavond zijn opdrachtbrief aan de Brugse gemeenteraad voorgesteld. De prioriteiten voor de Brugse politie worden volgens hem de verregaande digitalisering maar ook het opvoeren van patrouilles te voet. Rotty wil dat laatste boven op de agenda om zo proactief te kunnen ingrijpen. Daarnaast maakt de korpschef ook een punt van het dichten van de kloof met de burger. Méér blauw op straat dus. Geen enkele Brugse politieke partij uitte bezwaren tegen de opdrachtbrief. Yves Rotty werd benoemd voor een eerste termijn van 5 jaar.

De gemeenteraad van Brugge werd trouwens in één avond tijd afgewerkt. Er stonden meer dan 40 punten op de agenda en ook 13 interpellaties. Bij de interpellaties ging het terug veel over het bussenplan. Zo storen de bewoners van de Sint-Kruisstraat er zich nog steeds aan dat er zoveel bussen per dag door hun straat rijden.

Maandagmorgen even over achten deed er zich op de verkeerswisselaar van de autosnelwegen in Brugge een verkeersongeval voor. Een bestuurster die vanuit Oostende kwam gereden verloor de controle over haar voertuig. Ze begon daarop te slippen en kwam uiteindelijk tegen de vangrails tot stilstand. Dat gebeurde toen ze de afslag naar de E403 richting Kortrijk nam. De vrouw kwam er met de schrik vanaf. Het verkeer moest er wel even in goede banen geleid worden. Daarom kwam de wegpolitie ter plaatse en die deed meteen ook de vaststellingen.

Zoals eerder al gemeld is zaterdag kunstenaar en cartoonist Benoît van Innis overleden. Hij werd 63 en overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte. Van Innis werd in Brugge geboren in mei 1960. Hij begon z’n carrière door te tekenen in opdracht van kranten en tijdschriften, niet alleen in eigen land maar  ook voor internationale zoals Paris Match en de New Yorker. Bij het grote publiek raakte hij bekend van zijn tekeningen in het Brusselse metrostation Maalbeek. De anonieme gezichten op de muren van het station zijn van zijn hand, maar ook een tegelkunstwerk ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslag van 22 maart 2016.

Volgend weekend wordt aan het Waggelwater in Brugge opnieuw de roeiklassieker Nieuwege-Brugge georganiseerd, misschien wel beter bekend als de Brugge Boat Race. Het gaat om een lange afstandsregatta voor zowel achtriemen met stuurman als voor de kleinere boottypes. De Koninklijke Roeivereniging Brugge verwacht voor wat alweer de 29ste editie wordt deelnemers uit acht verschillende Europese landen. De wedstrijden worden geroeid over een afstand van 5000 meter op het kanaal Oostende-Brugge, meer bepaald tussen het clubhuis van de KRB en Nieuwege brug. Voor de Brugse roeivereniging zelf komen er vijf achtriemen in actie.

En nà de topper Club Brugge-Anderlecht van zondagmiddag zal een supporter alvast raar opgekeken hebben toen hij terug bij z’n auto aankwam. Die was immers over de volledige lengte voorzien van witte voetstappen als signaal van misnoegde buurtbewoners. De personenwagen stond  grotendeels op het voetpad geparkeerd en hinderde dus voetgangers. Het is niet van vandaag dat buurtbewoners zich storen aan foutparkeerders die een match bijwonen in het Jan Breydelstadion. De foto van de auto met wit-gespoten voetstappen werd prompt gedeeld op de Facebookgroep ‘Geen groter stadion op Sint-Andries’.

De Brugse Karnavalraad kreeg heel wat positieve reacties op de stoet van afgelopen zaterdag. Er stond op bepaalde plaatsen pakken volk op straat voor de doortocht van de vele groepen en wagens. Voorzitter Francis Degroote mag terecht trots zijn want velen noemden het de mooiste stoet ooit in Brugge.

In het Mintus woonzorgcentrum Van Zuylen in Sint-Kruis werd maandag de 101ste verjaardag gevierd van Yolanda Everaert. Ze kreeg uit haar eerste huwelijk een zoon. Ze verblijft nu al vijf jaar in het woonzorgcentrum waar ze geniet van de beste zorgen. Gisteren kreeg ze het bezoek van de Brugse burgemeester Dirk De fauw en van schepen Pieter Marechal.

De Vlaamse kust verwacht een drukke veertien dagen nu de Walen met Krokusvakantie zijn. Er is tegelijk ook voorjaarsvakantie in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In Brugge kan je het meteen merken aan het aantal toeristen. Na enkele kalme weken keren de toeristen terug naar Brugge.

Het aantal passagiers op de luchthaven Oostende-Brugge is met 4,6% gestegen in vergelijking met 2022. Het vrachtverkeer is gedaald in vergelijking met het jaar voordien. Vanuit Oostende wordt er, wat passagiers betreft, nu al gevlogen op veertien verschillende bestemmingen in het Zuiden.

De stad Brugge trekt terug naar de Bruggelingen onder de noemer ‘Buurt aan de beurt’. Hun eerste stop is gepland op 24 maart in de tuin van het vroegere woonzorgcentrum het Minnewater. Tot eind juni trekt het college van Burgemeester en Schepenen terug door de stad en randgemeenten waarbij ze luisteren naar de opmerkingen en de grieven van de Bruggelingen.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat