VBRO

Regio-nieuwtjes in het kort

Vanmorgen vroeg verzamelden een 50-tal boeren nabij de toegang tot de Zeebrugse haven. Woordvoerders van hen benadrukten tegenover de pers dat ze tijdens hun actie het verkeer zullen hinderen maar de haven niet zullen blokkeren. Dat zou voor hen ook een groot risico zijn want woensdag verbood de Rechtbank van Brugge nog een blokkade van de haven van Zeebrugge op straffe van een dwangsom van 1.000 euro per uur en per persoon. Vraag is waar precies de lijn getrokken wordt want volgens de Rechtbank mag ook de toegang tot bedrijven niet verhinderd worden. Belangenorganisaties in de haven van Zeebrugge hopen dat de boze landbouwers hun gezond boerenverstand zullen gebruiken en niet zullen overgaan tot blokkade. Onaanvaardbaar en ook onverantwoord vinden ze dat. Ze roepen hen op om met de beleidsmakers in gesprek te gaan over hun grieven.

De Brugse Brandweer moest woensdag kort na de middag uitrukken naar Sint-Michiels. Kort voordien was er een oproep binnengekomen van brand in een garagebox in ’t Groenhof. Daar had een voorbijganger gezien hoe enkele kinderen een vuurtje stookten en zich vervolgens uit de voeten maakten. Meteen na aankomst hadden de pompiers het brandje onder controle waardoor er nooit echt gevaar was. De Brugse politie maakte een proces-verbaal op.

Het Parket van Brugge deed donderdagnamiddag een mededeling over de persoon die woensdagochtend rond kwart over zeven uit de Ringvaart gehaald werd door de Brugse Brandweer. Omstreeks zeven uur had een passant het levenloze lichaam opgemerkt in het water tussen de Kruispoort en de Gentpoort. Het blijkt uiteindelijk om een bejaarde Brugse vrouw te gaan. Ze werd geboren in 1938 en volgens de vaststellingen van de wetsdokter kwam het slachtoffer door verdrinking om het leven. Met het overlijden van de vrouw was geen kwaad opzet gemoeid.

De bouw van de nieuwe Krakelebrug in Brugge kan ten vroegste midden volgend jaar van start gaan. Het plan werd immers uitgebreid met een studie naar de heraanleg van de omliggende straten. De Krakelebrug is inmiddels al sinds september 2022 defect nadat ze zwaar aangevaren werd door een binnenschip. Het was de bedoeling om tegen eind dit jaar een omgevingsvergunning te hebben zodat de werken dan begin 2025 van start zouden kunnen gaan maar die worden dus weer maanden uitgesteld. Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese uit Brugge roept Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters op om een versnelling hoger te schakelen om de Brugse bruggenmiserie sneller aan te pakken. Want er is dus niet alleen de Krakelebrug; ook de procedure voor een nieuwe Kruispoortbrug liep vertraging op. En intussen betaalt de Vlaamse overheid jaarlijks 105.000 euro aan een Nederlands bedrijf voor de huur van de noodbrug.

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat