Stad Brugge zet volop in op een duurzaam bomenbeleid. Niet alleen bij de aanplanting en het beheer, maar ook aan het einde van de levenscyclus van de bomen. Wanneer bomen toch gekapt moeten worden, zoekt de Stad actief naar manieren om het hout een tweede leven te geven. Dat stadshout vindt steeds vaker zijn weg naar scholen, buurtprojecten, parken, pleinen, kunstenaars en verenigingen, waar het bijdraagt aan creatieve en sociale initiatieven.
“Veiligheid voor de omgeving is steeds het belangrijkste criterium bij de beslissing om een boom al dan niet te kappen”, zegt schepen van openbaar domein Franky Demon. “Als er toch moet gekapt worden, kiezen we bewust voor een sociale en duurzame aanpak, in plaats van het hout simpelweg te verhakselen of als brandhout aan te bieden.”
De stammen en takken krijgen een nieuwe bestemming in het openbaar domein, zoals natuurlijke speelelementen, zitbanken of afbakeningen van groene speelpleinen en moestuinen. Zo worden avontuurlijke speelplaatsen aangelegd en ontstaan creatieve projecten, zoals de voederplankjes op kinderboerderij De Zeven Torentjes. Stadshout creëert zo tastbare meerwaarde voor inwoners en bezoekers.
Ook verenigingen, kunstenaars en individuele burgers kunnen gebruik maken van stadshout. Elke aanvraag wordt afzonderlijk beoordeeld. Commerciële toepassingen zijn uitgesloten, maar sociaal, educatief of creatief gebruik wordt door de stad graag ondersteund. Enkel hout dat niet anders hergebruikt kan worden, wordt via een openbare verkoop als brandhout aangeboden.
Schepen Franky Demon: “Stadshout gaat bij ons niet alleen over duurzaamheid, maar ook over verbondenheid. Hout uit onze eigen straten en parken krijgt een tweede leven op speelplaatsen, in buurten en in handen van creatieve Bruggelingen. Zo blijft de waarde van de boom leven in onze stad, zelfs na zijn laatste blad.”
Irene Bachmann, ergotherapeute bij Inghelburgh, centrum voor psychische revalidatie, beaamt: “Stadshout leeft verder in onze handen: met beitel en draaibank groeien we stap voor stap. Wat eens gevallen hout was, wordt een bron van creatie, zelfontdekking en verwondering.”
Stadshout aanvragen?
Wie als particulier, als school, vereniging of kunstenaar gebruik wil maken van stadshout, kan zich registreren via het aanvraagformulier op de stadswebsite. Ook wie interesse heeft in de openbare verkoop van brandhout, kan zich via dezelfde weg inschrijven. Meer info is terug te vinden op www.brugge.be/klimaat-milieu-natuur/blauw-groen-de-stad/natuurbeheer/hout-aankoop-gebruik-en-verkoop.
Foto: Persdienst Stad Brugge