VBRO

Transport hulpgoederen naar Oekraïne

Op dinsdag 13 december 2022 ontvingen burgemeester Dirk De fauw, voorzitter van Mintus en schepen van Sociale Zaken Pablo Annys en algemeen directeur van Stad Brugge en OCMW Brugge Colin Beheydt de burgemeester van de Oekraïense stad Kopychyntsi, de heer Bogdan Kelichavyi. Ze spraken toen af dat Brugge materiële hulp zou bieden aan Kopychyntsi, een stad met ongeveer 15.000 inwoners in het westen van Oekraïne.

De voorbije weken heeft Stad Brugge, in samenwerking met het AZ Sint-Jan en het OCMW/Mintus, heel wat materiaal verzameld dat kan ingezet worden in de regio rond de stad Kopychyntsi en in het lokale ziekenhuis.

Het kleiner materiaal werd door een ploeg van Sobo vakkundig op maar liefst 36 paletten gestapeld en ingewikkeld, zodat alles veilig vervoerd kan worden.

“Het gaat om medisch materiaal zoals mondmaskers, wegwerpschorten, bloeddrukmeters, COVID-testen, maar ook 400 dekens die werden geschonken door de firma Cleanlease”, zegt schepen Pablo Annys. “Daarnaast schenkt het AZ Sint Jan ook een aantal toestellen die het ziekenhuis in Kopychyntsi zeer goed kan gebruiken. Zo werden 9 beademingstoestellen voor kinderen meegegeven, maar ook een aantal complete sets onderzoekslampen. Tenslotte werden op vraag van het ziekenhuis twee arthroscopie torens voorzien.”

Dit medisch materiaal kan mensenlevens in Oekraïne redden. Het ziekenhuis is immers gelegen aan de E85, een internationale route. Veel Oekraïners maken gebruik van dit ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft 100 bedden en bedient ongeveer 65.000 mensen en wil continu paraat staan voor de mogelijke instroom van gewonde soldaten of inwoners.

Vanuit OCMW/Mintus werd dan weer voor kledij gezorgd, voor rolwagens en rollators, voor nachtkastjes …

Materiaal om puin te ruimen

Burgemeester Dirk De fauw: “Ook voor de stadsdiensten en organisaties die de Oekraïense bevolking ondersteunen in deze moeilijke tijden, voorzien we heel wat materiaal. Voor de technische diensten ter plaatse zamelden we verschillende aanhangwagens en een aantal kettingzagen in. Ze zullen worden ingezet voor het onderhoud van het openbaar domein, maar ook om puin te ruimen en, waar nodig, essentiële voorzieningen terug op te bouwen. De groene ruimte in en rond de stad is heel belangrijk, vertelde burgemeester Bogdan Kelichavyi ons. Het zijn plaatsen waren inwoners even op adem kunnen komen. Daarom geven we ook machines voor groenonderhoud mee, zoals een maaier en een bladopraapmachine.”

Tenslotte is er nood aan materiaal in het kader van opleiding en tewerkstelling. Er werden in Kopychyntsi een aantal werkplaatsen opgericht waar mensen die op de vlucht zijn, samen aan de slag kunnen om zo de nodige middelen om te overleven bijeen te sprokkelen. Hiervoor komen bureaus en banken, fietsen, PC’s en zelfs twee smartboards aan bod.

Vertrekkensklaar

De firma Esser zal nu al dit materiaal met een tweetal vrachtwagens naar Oekraïne vervoeren. Het transport wordt enerzijds gefinancierd vanuit het stadsbestuur, maar ook ECS logistieke groep uit Zeebrugge sponsorde dit vervoer.

“Het nam wat tijd in beslag om alles praktisch te regelen en alle nodige papieren voor dit vervoer in orde te krijgen. Gelukkig konden we rekenen op de inzet van heel veel diensten, maar ik wil hier in het bijzonder Irina bedanken, want zij stond in voor de contacten met de ambassade van Oekraïne, met de contactpersonen uit Kopychyntsi en met de firma Esser. We zijn blij dat alles nu ingeladen is en kan vertrekken naar Oekraïne”, aldus burgemeester Dirk De fauw en schepen Pablo Annys.

Het ingezamelde materiaal

Een 10-tal fietsen, een 30-tal rolstoelen en rollators, ICT-materiaal, Kantoormateriaal, 36 paletten medisch materiaal en ook aanhangwagens en machines voor groenonderhoud.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat