VBRO

Trofee Ronde van Vlaanderen voorgesteld

Op 2 april 2023 start dé internationale wielerklassieker De Ronde van Vlaanderen opnieuw op de Brugse Markt. Toprenners uit de hele wereld rijden op onze historische kasseien. Tienduizenden wielerliefhebbers zakken naar Brugge af. Het wordt een niet te versmaden wielerfeest.

De twee winnaars (M/V) van de Ronde krijgen traditioneel een bijzondere trofee. Die is sinds 1993 van de hand van de West-Vlaamse kunstenaar Fernand Vanderplancke.

De trofee is gemaakt in brons en stelt op unieke wijze een renner in volle vlucht voor. Concreet zijn er twee trofeeën, één voor de winnaar bij de mannen en één voor de winnares bij de vrouwen. De trofee is tot en met 31 maart in het Stadhuis te zien. Een bezoek is gratis en kan elke dag tussen 9.30 en 17.00 uur.

Fernand Vanderplancke is beeldend kunstenaar, tekenaar, schilder en ontwerpt medailles en plaketten. Voor de trofee van de Ronde werkt hij traditioneel met brons. Het is een dankbaar materiaal dat hem veel vrijheid biedt in het modelleren. Het laat complexe vormen toe, is erg duurzaam en kostbaar.

Vanderplancke exposeert in binnen- en buitenland en ontwerpt al sinds 1993 de Ronde-trofee. Hij creëerde ook al trofeeën voor de driedaagse van Koksijde-De Panne en de trofee voor Flandrien van het jaar. Kunstwerken die telkens grote weerklank kregen in de media en bij een ruim publiek.

Fernand Vanderplancke werd in Brugge geboren en woonde in zijn jeugdjaren in Assebroek. Nu woont hij in Oostduinkerke, op korte afstand van de zee die hem fascineert en blijft inspireren in zijn werk.

Burgemeester Dirk De fauw: ‘Topsportevenementen zoals de Ronde van Vlaanderen bevestigen het internationale en toeristische imago van onze stad, maar ze hebben ook het potentieel om de collectieve identiteit, trots en sociale cohesie bij de Bruggelingen te bevorderen. Via een uitgebreide activatiecampagne en heel wat randactiviteiten willen we de Ronde laten leven bij al onze inwoners. We ontwikkelden het beeld ‘Brugge maakt de Ronde’ en onder die noemer wordt een uitgebreide campagne opgezet. We kleden de stad feestelijk aan met een reeks nieuwe vlaggen, we delen Brugse vlaggen uit langsheen het parcours en vragen de inwoners om die op de dag van de Ronde uit te hangen. Ook deze expo in het Stadhuis kadert hierin. Nog tot en met 31 maart 2023 is hier de legendarische trofee van kunstenaar Fernand Vanderplancke te zien. Een mooie symbolische kroon op ons werk voor de Ronde. En een eer om het werk van deze kunstenaar in onze stad te laten zien.’

Schepen van sport Franky Demon: ‘We mikken met onze campagnes op uiteenlopende doelgroepen. We zetten op 26 maart alvast de Ronde van Vlaanderen voor kinderen op, in samenwerking met de Fietsbieb. Volgende week maandag kunnen we ook meegeven welke Bruggelingen of Brugse organisaties een subsidie krijgen om nog bijkomende activiteiten te organiseren. En we mikken uiteraard ook op het grote aandeel wielerliefhebbers en -toeristen. Onze Brugge Classic van afgelopen weekend telde zowat 350 deelnemers, de wieleravond in het Concertgebouw was met 1.000 bezoekers een succes én op zaterdag 1 april volgt ook de Ronde van Vlaanderen cyclo. De Ronde mist zijn sportieve aanhangers niet. Dat de trofee hier te zien is, biedt wielerliefhebbers en andere bezoekers een unieke kans om zo dicht als mogelijk dicht bij de trofee en winnaar van deze legendarische wielerwedstrijd te komen. Dichter bij Tom Boonen, Fabian Cancellare, Johan Museeuw, Peter Sagan, Mathieu van der Poel, … kun je wellicht niet komen. Benieuwd wie op 2 april met deze trofee naar huis gaat.’

Wielersfeer in het HvdB

Ook in het Huis van de Bruggeling op het Stationsplein wordt voor een passende wielersfeer gezorgd. Aan de balie zal een paneel te zien zijn met affiches van de start van de Ronde in onze stad doorheen de jaren. Deze affiches brengen de voorbije Brugse edities van deze klassieker mooi in beeld. Ze vormen zo eveneens een mooie smaakmaker voor 2 april. De affiches behoren tot het archief van Bruggeling Pol Martens. Hij verzamelt al meer dan 25 jaar Brugge-affiches rond verschillende thema’s.

Info www.brugge.be/deronde

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat