VBRO

Twee nieuwe Brugse wandelingen in ErfgoedApp

De dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken van Stad Brugge lanceert haar eerste twee thematische wandelingen in de ErfgoedApp. Het gaat om een wandeling in de binnenstad en een wandeling in de kinderboerderij. Beide wandelingen zijn een voorbode van bijkomende digitale erfgoedwandelingen over specifieke thema’s in de nabije toekomst.

Schepen van Monumentenzorg Franky Demon: “De ErfgoedApp is een gratis middel om aan de hand van wandelingen het erfgoed in de eigen stad te (her)ontdekken. Je trekt van punt naar punt en ontdekt de verrassendste verhalen. Er is extra aandacht voor de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft geen toestellen te huren of papieren plannen te kopen. Je gaat gewoon op pad met je eigen smartphone. Je kan de routes volgen op je eigen tempo en wanneer het jou best past.”

Bij de eerste twee wandelingen in de ErfgoedApp ligt de focus op dieren. In de Brugse binnenstad maak je kennis met het beestige karakter van enkele historische parels en van het stadscentrum op zich. “In een stad als Brugge kan je veel vertellen over dieren. Heel wat handel en nijverheid heeft met dieren te maken en op tal van gebouwen zie je een of ander dier afgebeeld. Deze wandeling neemt je op sleeptouw in hartje Brugge met dieren als rode draad.

Laat je verwonderen door bekende en minder bekende verhalen over dieren en monumenten en over Brugge. Onderweg maak je onder andere kennis met een weerwolfverhaal, wordt je aandacht gevestigd op het ossenbloedrood op sommige gevels en de merkwaardige functie van de voetschrapers in verschillende historische gebouwen. Deze route voor jong en oud start en eindigt op de Vismarkt en neemt zo’n anderhalf uur in beslag.

Ook Basisschool Hemelsdaele is opgenomen in de Beestige Centrumwandeling. Niet alleen is de school gehuisvest in het statige neoclassicistisch herenhuis ‘t Serclaes met zijn monumentale poort. Op de galerij van de tweede verdieping staan 19de-eeuwse toonkasten met didactisch materiaal van de school. Het is een bijzondere verzameling van specimen uit de dierenwereld, de plantenwereld en de geologie. Voor alles digitaal toegankelijk was, werden de lessen ook visueel aantrekkelijk gemaakt, met opgezette dieren en vondsten uit de natuur. Vandaag worden de voorwerpen in de kasten nog af en toe gebruikt. Niet meer voor de lessen natuurkennis, maar wel om te leren observeren en schetsen.

“De andere wandeling plaatst het boeiende verhaal en het bouwkundig erfgoed van kinderboerderij ‘De Zeven Torentjes’ in deelgemeente Assebroek in de kijker. In de kinderboerderij ‘De Zeven Torentjes’ kunnen de jongsten onder ons verschillende boerderijdieren ontdekken in historische gebouwen”, zegt schepen Franky Demon. “Op deze historische plek staat al heel lang een zogenaamd leenhof. Over de geschiedenis van deze locatie, de beschermde gebouwen en de dieren die er te zien zijn, gaat deze wandeling die bij uitstek focust op gezinnen met jonge kinderen. Tijdens de rondgang op de eeuwenoude boerderijsite ontdek je onder meer dat de duiventoren geen zeven torentjes telt en dat de grote schuur eigenlijk niet thuishoort op het domein.”

“Het zal zeker niet bij deze twee wandelingen blijven in de ErfgoedApp. Het is de bedoeling om ook over andere thema’s in de toekomst een wandeling te voorzien in de App. Op die manier leer je op een sportieve manier Brugge en de geschiedenis van onze stad ontdekken wanneer het jou past”, aldus schepen Franky Demon.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat