VBRO

Twee nieuwe wandelwegen naar Compostela door West-Vlaanderen

In Damme stelde het Vlaams Compostelagenootschap vandaag twee nagelnieuwe langeafstandswandelwegen doorheen West-Vlaanderen voor: de Via Brugensis en de Via Yprensis. Beide hebben als einddoel Santiago de Compostela, en vullen een unieke missing link in tussen de al bestaande Nederlandse en Franse pelgrimswegen.

De Via Brugensis loopt vanuit  Sluis in noord-zuid-richting door West-Vlaanderen. Na Menen steekt de wandelaar de Leie en de grens over en stapt verder naar Arras. Van daar leiden routes via Amiens en Chartres verder naar Compostela. Zo kan de pelgrim voor het eerst de lange staptocht door Parijs vermijden. De Via Yprensis vertrekt in Nieuwpoort en sluit tussen Wervik en Menen aan op de Via Brugensis.

De routes zijn te vinden op de webpagina’s van de Via Brugensis en de Via Yprensis , met daarnaast ook een lijst van gastgevers, elk kwartaal bijgewerkt. Op de websites kun je ook het boek of e-boek over deze wandelwegen aankopen.

Schepen van cultuur Nico Blontrock: ‘In 2021 hebben we in Brugge ons steentje – of zeg ik beter: schelpje – bijgedragen door in samenwerking met het Genootschap het Compostelaparcours in de binnenstad in ere te herstellen. We lieten 18 nieuwe schelpen leggen, en namen ook de Sint-Salvatorskathedraal op in het parcours. In totaal liggen er op het grondgebied van Brugge nu zo’n 43 schelpen. Zo kan de Compostelapelgrim onze mooie stad ontdekken, zonder van zijn route af te dwalen. Ik ben zelf alvast van plan met deze handige nieuwe gids de Via Brugensis te volgen wanneer ik – na mijn pensioen – ook de tocht naar Compostela aanvat.’

Foto: Kabinet Schepen Blontrock

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat