VBRO

Tweede Brugse Beweegbank in gebruik

Het nieuwe jaar is ondertussen iets meer dan twee weken oud, tijd dus om die sportieve voornemens ook echt waar te maken. Sporten en bewegen, hoeft niet altijd op topniveau of in een sporthal. Ze kunnen bescheiden en laagdrempelig starten, én dan vormt deze Beweegbank een uitstekende tool.

“De Beweegbank is een houten zitbank waarop je stabiliteits- en krachtoefeningen kunt doen. Elke bank heeft zes oefenstations of fitnesselementen, goed voor meer dan 250 mogelijke lichaamsoefeningen”, legt schepen van Sport Franky Demon uit.

Per station zijn er vijf moeilijkheidsniveaus. Je kunt dus zelf kiezen hoe zwaar je jouw training maakt. Een infopaneel verduidelijkt welke oefeningen je kunt doen. Bovendien kun je gebruikmaken van de gratis IPitup app voor een individueel aangepast trainingsschema. Op de vraag ‘voor wie is deze Beweegbank geschikt?’, is het antwoord dus heel simpel: iedereen, ongeacht niveau of leeftijd. De vzw IPitup wil mensen aanzetten om op een eenvoudige manier te bewegen in de publieke ruimte. De Beweegbank is een van hun realisaties.

Schepen Franky Demon: “De stedelijke Sportraad bleek erg enthousiast over dit toestel en vroeg de Stad om er – met hun financiële steun – nog één op Brugs grondgebied te plaatsen. Er staat al een Beweegbank aan Sport Vlaanderen. De Sportraad stond in voor 8.380 euro voor de bank en 1.754 euro voor de plaatsing.”

“We gingen samen op zoek naar een passende plek. We kozen uiteindelijk voor de Geralaan, hier aan sportpark De Gulden Kamer in Sint-Kruis, omwille van de mooie en strategische ligging. De Gulden Kamer is een druk bezocht sportcomplex, het groen en de open ruimte rondom het complex zijn erg geliefd bij buurtbewoners en sportievelingen.

De Beweegbank mikt op een heel ruim publiek en dat is hier in elk geval aanwezig. De Gulden Kamer huisvest heel wat sportverenigingen, maar ook jongeren zijn hier thuis via de jeugdbewegingen, aan de overkant bevindt zich het WZC Van Zuylen én er zijn uiteraard ook heel wat toevallige voorbijgangers.

De Beweegbank staat ook naast een erg populair loop- en fietstraject. Ze past hier dus uitmuntend, want de bank is, zoals gezegd, geschikt voor iedereen: jong en oud, getrainde of minder getrainde sportievelingen. Iedereen die wil, kan hier een sportieve sessie starten, én voor de wat oudere gebruikers biedt de bank ook de mogelijkheid om tussen het bewegen door, wat te rusten.

De Beweegbank biedt onnoemelijk veel mogelijkheden. Je kunt de IPitup app downloaden met tips en oefeningen en hier individueel gaan sporten, maar ook voor coaches of personal trainers biedt deze bank mogelijkheden. Wie zin heeft, kan hier sportsessies organiseren met vrienden of buurtbewoners, dus in die zin heeft de bank ook een sociale functie en kunnen hier bescheiden sportieve communities ontstaan.

De coördinator van Brugge Beweegt, Thijs Bouten, zet bovendien zijn studenten aan het werk om hier later dit jaar sportuitdagingen op te zetten in het kader van het Olympische jaar. Deze zogenaamde ‘VIP2024-challenges’ worden verder uitgewerkt.

 “We mikken daarnaast ook op de senioren van WZC Van Zuylen hier aan de overkant, want ook voor deze leeftijdscategorie zijn aangepaste, lichte beweegoefeningen mogelijk. De Beweegbank bevindt zich op één van onze zitbankenroutes die onze oudere bevolking de mogelijkheid geeft om zo lang mogelijk in beweging te blijven. Voor elke sportieveling wat wils dus.

“Uit onze studie sportparticipatie vorig jaar bleek dat heel wat Bruggelingen niet-georganiseerde sporters zijn. Onze stad telt heel wat sportclubs, maar heel wat Bruggelingen trekken dus naar het park, het bos, de straat, … om te gaan sporten. Het is onze uitdaging om de openbare ruimte daaraan aan te passen. De Beweegbank is daar een uitstekend voorbeeld van”, aldus schepen Franky Demon.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Trotsplaat

VBRO-Trotsplaat